Næringspolitikk

Fortalte statsråden om status i næringslivet

Disse sakene fikk Aasland høre mer om:
Hva er de viktigste sakene for din virksomhet ved stortingsvalget?

Det som scorer høyest blant Næringsforeningens medlemmer er:
- Lavere skatte- og avgiftstrykk≈ 60%
- Forutsigbare, lave strømpriser≈ 56%
- Kutt i byråkratiet≈ 44%
Lave skatte- og avgiftstrykk står høyt på lista for de fleste bransjer over viktigste saker. Hele 7 av 10 medlemmer i reiselivsbransjen poengterer viktigheten av forutsigbare og lave strømpriser. Samtidig er det stort ønske for kutt i byråkratiet for virksomheter innen bygg og anlegg (56%).
Næringsforeningen får ofte tilbakemeldinger på utfordringer med byråkratiet. Derfor spurte vi i år:
På hvilke måter er byråkratiet en utfordring for din virksomhet?

Det vises blant annet til stadig nye regler som griper inn i virksomheten (53%), krav om rapportering øker (48%) og tidsbruken til byråkratiet er en utfordring (42%).
Spesielt selskaper innen reiseliv og uteliv samt bygg og anlegg påpeker utfordringer med byråkratiet. 75% av bedrifter i reiseliv og uteliv mener krav til rapportering er en utfordring. 68% innen bygg og anlegg omtaler "stadig flere regler" som utfordring.
Flere medlemmer utdyper hva de mener om byråkratiet. Noen peker på tidsbruk, prosess med godkjenning av reguleringsplaner, raske endringer i rammevilkår, stat mot stat med ulike svar fra nivåene i etater.
Vi regulerer oss snart i hjel, og det går på bekostning av produksjon og produktivitet
Rollen til statsforvalteren blir poengtert og tatt opp i møtet med statsråden. «Det lokale selvstyret blir overkjørt av statsforvalterens jurister», forteller et medlem. Et annet medlem sier:Den ustabile skatte- og avgiftspolitikken gjør det vanskelig å planlegge lønnsomhet i bedriften, og man blir mer tilbakeholden med å ansette nye personer
«Reguleringsprosesser tar for lang tid og er for kostbar. Alt for mange utredninger og undersøkelser må gjøres på et alt for tidlig stadium. Vesentlige innspill fra kommune og særlig statsforvalter bør komme tidligere inn i prosessen slik at det er mulig å innrette seg etter dem fra starten, evt ikke starte eller stanse reguleringsforslaget før det er pådratt for mye kostnader.»
Samtidig er det noen som mener det norske byråkratiet ikke nødvendigvis er utfordringen.
Det er 100 ting hos meg selv jeg må jobbe med før jeg kan klage på rammebetingelsene
Så lenge man jobber med EU eller andre land, er det vanskelig å klage på det norske byråkratiet
Tidligere i februar hadde Næringsforeningen også besøk av Dag-Inge Ulstein og Jorunn Gleditsch Lossius, leder og nestleder i KrF. Da var tematikken næringspolitikk og Flere i arbeid. Også i dette besøket ble tall fra undersøkelsen belyst.
