Næringspolitikk
Statssekretær i Finansdepartementet, Geir Indrefjord (Sp). Foto: Næringsforeningen.

Fikk høre hva Agder trenger i statsbudsjettet

10.10.2024
Denne uken inviterte Næringsalliansen til Oslo-møte om statsbudsjettet. Næringslivet i Agder etterlyser forutsigbarhet for havvind og karbonfangst.

– Det har vært rom til å prioritere de viktigste sakene, som 17,5 milliarder kroner i skattelette, gode velferdstjenester og sikkerhet gjennom politi og forsvar, sier statssekretær Geir Indrefjord (Sp) i Finansdepartementet.
 

Torsdag møtte han politikere og næringslivsrepresentanter fra Agder. Indrefjord understreket at statsbudsjettet skal sikre trygghet for folk, styrke landet og bidra til utvikling i hele Norge.
 

– Prisveksten er på vei ned, og arbeidsledigheten holder seg lav. Vi skal klare å bekjempe inflasjonen uten at arbeidsledigheten skyter i taket, sa Indrefjord.


Statssekretæren og stortingspolitikerne fikk med seg flere innspill fra næringslivet før de forlot Næringsalliansens Oslo-kontor:



Havneinfrastruktur for havvind


I regionen arbeides det med utvikling av havner til havvind. Næringslivet etterspør midler for å skape forutsigbarhet i denne prosessen. Rune Klausen i Nasjonalt Kompetansesenter for Havvind er en av dem som ønsker avsatte midler til havneinfrastrukturen i Norge.


– Havner spiller en sentral rolle, og vi må raskt bli klare. Tidligere har havner vært selvfinansiert. Nå må midler til havner tas inn, og de må tas inn tidligere, poengterer Klausen.


Ønsker forutsigbarhet


Hans Fredrik Grøvan i Lister Næringsforening trekker frem to målsetninger som er viktige innen havneinfrastruktur.


– Vi må skaffe nok energi og utvikle norsk havvindindustri. Hvis ikke norske havner kommer på plass, vil prosjektene gå til utlandet, til eksempelvis Danmark.


Det er allerede privat kapital som vil investere, men det er behov for forutsigbarhet fra staten, mener Grøvan.


Karbonfangst og kvotepriser


Returkraft ønsker også forutsigbarhet når de etterspør statlige forutsigbare løsninger som gjelder karbonfangst og kvotepriser.


– Vi leverer viktig energi for oppvarming. Vi skjønner at forbrenningsavgiften kommer. Problemet er at det norske avfallsmarkedet ikke kun omfatter Norge. Vi er tett på Sverige, og der har de kvotepriser. Det gir en enorm forskjell på tonnprisen på avfall, sier Lars Erik Harv, administrerende direktør i Returkraft.


Returkraft ønsker like avgifter for Norge og Sverige. De peker på at forskjellen påvirker norske anlegg. 


– Intensjonen bak avgiften er god, men innretningen fungerer ikke. Det hadde hjulpet om CO2-avgiften hadde truffet likt for alle. Det bør være samme avgift i Norge som i Sverige. Noen vil si at det er svært likt, men i Sverige har de 30 % frikvoter. Her er det viktig å se på de reelle forskjellene.


Lars Erik Harv, Administrerende direktør i Returkraft
(Lars Erik Harv, Administrerende direktør i Returkraft)

- Forbrenningsanlegg er klare, det som gjenstår er investeringsgrense og rammevilkår. Vi vil, men rammevilkårene mangler, sier Harv.

Returkraft har også behov for lagringsplass og verdsetting av biogen kvote. 

- Det er behov for verdsetting av biogen kvote. Dette gjøres allerede hos andre naboland. Ifølge Miljødirektoratet er omvendt avgift en effektiv løsning. Det støtter vi. Nå må signalene på plass fra staten for å skape forutsigbarhet, sier Benedichte Limmesand Hellestøl, prosjektleder for karbonfangst i Returkraft.

Her kan du lese mer om hva Næringsforeningen mener om Statsbudsjettet.
facebook