Reisebrev
Lars Martin Engedal og Linda Berge Olsen utenfor barnehjemmet til Mama Mercy.

En uforglemmelig reise til Kenya

12.06.2024 | Lars Martin Engedal
Reisebrev: - I Cemo tar vi vårt samfunnsansvar på alvor. Vår målsetning er å gi noe tilbake til verden, både lokalt og globalt, gjennom bærekraftige og rettferdige handlinger.
I en tid hvor det har gått inflasjon i ord som rettferdig handel og bærekraftig drift, ønsker vi å gjøre en reell forskjell. Dette gjør vi ved å engasjere oss direkte i landene vi handler fra, og støtte prosjekter som virkelig betyr noe.

Cemo CARE er vårt bidrag der vi ønsker å gi noe tilbake. Både lokalt, men ikke minst også internasjonalt- Vi vil ha en rettferdig og bærekraftig grunnmur i vår bedrift. Vi tror på at bærekraftig utvikling ikke bare handler om å følge sertifiseringer og regler, men om å ta et aktivt standpunkt og være til stede der det trengs mest.

Ingen kan endre verden alene, men sammen kan vi endre verden for ganske mange.


Hvert år besøker våre ansatte prosjektene vi støtter, for å sikre at midlene blir brukt riktig, og for å opprettholde sterke bånd til de lokale kreftene som driver prosjektene. Vi tror på lokalt lederskap, og vår tilstedeværelse er med på å sikre at prosjektene får nødvendig støtte og veiledning.

Avreise fra Kjevik er en mandag morgen i april, og vi er på plass på JKIA i Nairobi grytidlig tirsdag morgen. Vi går inn for landing over savannen og nasjonalparken utenfor Nairobi. Dette gjør at de åtte timene i fly fra Amsterdam raskt er glemt. På flyplassen møter vi verdens hyggeligste Martin! Med Masua som etternavn. Han har bodd, studert og jobbet 10 år i Norge. Nå driver han sitt eget reisebyrå i Kenya. Martin er vår «faste mann». Han henter de store koffertene våre, da vi skal fly videre nordover i Kenya, til millionbyen Kisumu. Etter en kort flytur og en biltur på 45 minutter gjennom den afrikanske landsbygda, ankommer vi ARO senteret i Majiwa distriktet i Bondo fylke.
 
ARO-senteret

ARO-senteret er en grønn oase i et frodig landskap, med dype røtter i lokal kristiansandsk historie innen støtte og engasjement. I dag er det SANA, med Bjørn Halvorsen og tidligere Start-spiller Audun Myhre i spissen, som er de største bidragsyterne og støttespillerne for senteret. Vårt samarbeid med SANA og de fantastiske menneskene der startet for noen år siden, etter en introduksjon fra Teddy Moen. Siden den gang har vi i Cemo blitt forelsket i dette stedet.
Senterets hovedfokus er å hjelpe barn og unge som står overfor en rekke utfordringer, inkludert vold, misbruk, alkoholproblemer i hjemmet, lærevansker, skoleavbrudd og HIV/AIDS. ARO-senteret tilbyr omfattende støtte gjennom matforsyninger og opplæring, både for barn og voksne. Her kan man få utdannelse innen jordbruk, eller ta fagbrev som snekker, dataoperatør, syerske, elektriker eller frisør. Senteret er også aktivt i lokalmiljøet, hvor lærere og foreldre får undervisning om barns rettigheter, og arbeider for å motarbeide gammel ukultur som dessverre fremdeles eksisterer.
Et av de mest bemerkelsesverdige bidragene fra ARO-senteret er tilgangen til rent vann. Gjennom samarbeid med SANA har senteret levert vanntanker som gir over 10 000 barn tilgang til rent vann. I fjor var Lars Martin med da Mette Topdahl, en privatperson og ansatt ved Sørlandet Sykehus, donerte to vanntanker. Det var en gripende opplevelse å se hvordan denne gaven forbedret livene til over 2000 barn.
Cemo CARE er sterkt engasjert i å støtte Child Protection-initiativene ved ARO-senteret. Her leder Joseph arbeidet for å sikre barns og ungdoms rettigheter hjemme, på skolen og i samfunnet. Under besøket vårt får vi se Joseph i aksjon, hvor han underviser på en lokal skole og bidrar til en lysere fremtid for barna.
 
SOL Garden: En solskinnshistorie fra Kenya

Balozi Kennedy Okoth hadde en tøff oppvekst preget av ulike helseproblemer. Han fikk imidlertid hjelp fra ARO-senteret, hvor han mottok riktig ernæring og nødvendige medisiner som gjorde ham frisk. Med støtte fra ARO klarte Kennedy å utdanne seg innen IT, og mange år senere står han nå som leder for sitt eget senter, SOL Garden. Her tar han hånd om 18 barn som er smittet med HIV/AIDS. Selv om medisiner for HIV/AIDS er gratis i Kenya, er de dessverre lite effektive uten tilstrekkelig ernæring. Dette er noe Kennedy er dypt engasjert i å endre. På SOL Garden sørger han for at barna får den nødvendige næringen de trenger for å opprettholde helsen.
 
SOL Garden er et frodig paradis der Kennedy har anlagt en stor hage med bananer, mango, mais, epler, avokado og mye mer. Det meste av det han dyrker, går til barna for å sikre at de får både riktig og nok mat. Kennedy driver også med fjærkre og har en imponerende samling av kyllinger, høner og haner, noe som gir et enormt antall egg. Det kan virke som en overdrivelse å si at han har hundretusen kyllinger, men det er ingen tvil om at han har mange!
 
Kennedy har skapt en bærekraftig og sirkulær økonomi på SOL Garden, hvor inntekter fra salg av egg og fjærkre utgjør en betydelig del av driften. Han arrangerer også markedsdager, hvor overskuddet går til å støtte senteret. Kennedy sitt arbeid ved SOL Garden er en fantastisk solskinnshistorie som viser hvordan en persons dedikasjon kan forvandle liv og skape håp for fremtiden.

Cemo CARE ble involvert i SOL Garden-prosjektet for noen år siden gjennom Trine Sandhaug fra Grim i Kristiansand. Trine besøkte ARO-senteret i 2017, hvor hun møtte Kennedy og så potensialet i ham og prosjektet hans. Hun ble raskt overbevist om Kennedys evne til å utrette store ting, og sammen har de arbeidet for å utvikle SOL Garden. Trine har støttet prosjektet fra Norge, mens Kennedy har drevet det frem i Kenya.
 
I begynnelsen av samarbeidet bidro Cemo CARE med et økonomisk bidrag for å støtte Trine og Kennedys initiativ. De siste årene har vi også bidratt med julepakker som Trine og SOL Garden kan selge for å skaffe inntekter til senteret. Kennedy og hans arbeid ved SOL Garden representerer en virkelig solskinnshistorie, som viser hvordan engasjement og samarbeid kan forvandle liv og skape håp for fremtiden.
 
Tilbake i Nairobi


Etter to flotte dager i Majiwa er det på tide å sette seg på flyet sørover igjen, mot Nairobi. Nok en gang blir vi regelrett satt ut på flyturen.?Det starter med at rullebanen i Kisumu nærmest ender midt ute i Victoriasjøen. Etter noen minutter på vingene kikker vi litt til venstre, og vi kan følge «hele» Rift Valley. Vi blir servert en god kopp kaffe og plutselig åpenbarer Mount Kenya seg ? Afrikas nest høyeste fjell. Uten å høres ut som en selger innen den Kenyanske turistnæringen, går flyet nå inn for landing i Nairobi. Før hjulene treffer bakken har vi god oversikt over nasjonalparken. De som er skarpe i synet ser både sjiraffer, neshorn, sebraer og gnuer gjennom vinduet. Til de som ikke er det - fortvil ikke, det er mulig å se de senere når Martin kjører oss ut fra flyplassen i sin Toyota Hiace.
 
CreaKid Learning Center 

Fredag besøker vi vårt viktigste prosjekt, CreaKid Learning Center, hvor vi har investert mest tid, ressurser, og følelser. I 2018 ble vi i Cemo invitert til Nairobi og fikk se en nesten ferdig bygget skole midt i hjertet av Afrikas største slum, Kibera. Det var den norske barnehagekjeden Læringsverkstedet, som sørget for midlene til å bygge skolen. Vi ble så berørt av dette initiativet at vi bestemte oss for å ta på oss driftskostnadene for prosjektet fremover.


Besøk på CreaKid 

Kibera er hjem for omtrent 1,5 millioner mennesker, og den gjennomsnittlige dagslønnen er under 2 dollar. Navnet "Kibera" kommer fra det nubiske ordet for "jungel," og det er ikke uten grunn. I dette tett befolkede området finnes det rundt 200 offentlige barneskoler. Vår skole, CreaKid Learning Center, samarbeider i dag med åtte skoler i området. Her kan lærerne sende de mest sårbare elevene, de som trenger ekstra undervisning, de som mangler mat og omsorg, eller de som bare trenger et pusterom i hverdagen.
 
CreaKid Learning Center er mer enn bare en skole; det er et trygt tilfluktssted midt i kaoset, et sted hvor barn kan føle seg trygge og ivaretatt. Dette prosjektet betyr enormt mye for oss, og vi er stolte av å være en del av en innsats som gir barn i Kibera håp og muligheter for en bedre fremtid.
 
Cemo CARE Arena: Et Trygt Paradis i Kibera

Et par år etter åpningen av CreaKid Learning Lab bestemte vi oss på Cemo for å utvide vårt engasjement ved å bygge en fotballbane. Denne ble strategisk plassert rett ved siden av skolen, og vi kjøpte området for å bygge en fotballbinge, klubbhus, styrkerom, garderober og toaletter. Dette nye sportsanlegget har fått navnet CreaKid Sports Lab, og banen kalles Cemo CARE Arena.
 
Å komme til CreaKid etter å ha vandret gjennom Kiberas slumområder, er som å komme til et paradis. På grunn av den utbredte kriminaliteten i slummen, er skolen omringet av murer og piggtråd for å beskytte barna. Utenfor kan synsinntrykkene og luktene være overveldende, men idet man trer inn i senteret, opplever man en helt annen verden. Midt i hjertet av slummen finnes det grønt gress, ryddige omgivelser, ingen søppel og lyden av barnelatter fyller luften. Skolen og fotballbingen besøkes av cirka 1800 barn hver uke, noe vi er utrolig stolte av. I tillegg har fire unge talenter mottatt stipend på grunn av sine fotballferdigheter, slik at de kan fortsette sin utdanning ved andre skoler.
 
Siden Cemo står for driften av både skolen og fotballbingen, har vi 18 ansatte fra Kenya på vår lønningsliste. Under våre besøk arrangerer vi ofte allmøter og denne gangen feirer vi med pizza og brus. For mange av de ansatte, som bor og arbeider i Kibera, var det første gang de smakte pizza. Fra å være et oppstartsfaseprosjekt, er vi nå over i en driftsfase. Vår oppgave er å sikre at driften går som den skal, at ansatte har riktige rettigheter og at barna er trygge.

Vi merker en stor forskjell fra begynnelsen, da de lokale og naboene var skeptiske til prosjektet. Nå sender de barna sine for å spille fotball og opplever samme trygghet og positivitet rundt senteret som oss. CreaKid Sports Lab har blitt et sted hvor barna kan føle seg trygge og ha det gøy, og vi sørger for at senteret er beskyttet hver dag.
 
MYSA - Mathare Youth Sports Association

Lørdag morgen setter vi kursen mot Mathare, den andre store slummen i Nairobi. Her startet MYSA opp i 1987, initiert av Bob Munro som kom til Kenya for å etablere en fotballklubb. Det som begynte i det små, har nå vokst til å omfatte over 30 000 barn, hvorav 40% er jenter. MYSA tilbyr fotballag, bordtennis, badminton, dans, drama og ikke minst trenerutdanning. Vi ble introdusert til MYSA sitt arbeid av Teddy Moen, som inviterte oss til å se nærmere på organisasjonen. Vi ble dypt imponert av filosofien: "gjør du litt, så skal jeg gjøre litt". Det handler om å støtte hverandre for å skape en bedre hverdag og gi muligheter til å komme ut av slummen.
 
Husker du Martin, som hentet oss på flyplassen? Han vokste opp i Mathare-slummen, hvor han delte et 8 kvadratmeter stort rom med mor, far og to brødre. Ved hjelp av MYSA fikk han muligheten til å gå på skole og senere til en folkehøyskole i Norge. Han har siden arbeidet i Norge i flere sommere, og hans historie er et bevis på hvordan MYSA kan forandre liv.
 
MYSA sitt hovedkvarter ligger på Komarock, like utenfor Mathare. Her er to fotballbaner, en helsestasjon, et bibliotek, et treningsstudio og en aktivitetshall med badminton og bordtennis. I tillegg finnes det en koselig kafé ved navn Teddys Corner, hvor man kan nyte en matbit, drikke noe godt, se en fotballkamp eller bare slappe av. Etter Teddy Moens død ønsket Cemo, sammen med flere andre bedrifter og privatpersoner, å hedre Teddys minne ved å pusse opp hele kafeen hos MYSA. Resultatet er blitt fantastisk, og kafeen genererer nå en daglig inntekt til MYSA, som bidrar til å finansiere deres viktige arbeid i Mathare.

Et Hjerte for Barna: Mama Mercy og Good Samaritans Children's Home

Hver gang vi besøker Mathare-slummen i Nairobi, gjør vi et fast stopp hos Mama Mercy. Denne bemerkelsesverdige kvinnen, som er rundt 75 år, driver Good Samaritans Children's Home - et barnehjem som gir ly og omsorg til 130 barn. Mama Mercy, med sitt utrolige pågangsmot og utrettelige energi, lever og ånder for å sikre barnas rettigheter og velferd. Hun bor på senteret selv og dedikerer livet sitt til barnas beste.
På Good Samaritans Children's Home er det få regler, men én står over alle andre: Alle barn MÅ gå på skolen hver dag. Utdanning er, som nevnt tidligere, ofte den eneste veien ut av slummen, og Mama Mercy sørger for at alle barna får denne livsviktige muligheten.
 
Jeg har vært så heldig å fått reist mange ganger til det fantastiske landet Kenya. Når jeg får spørsmål om hva som er så flott, pleier jeg å si; det er noe med uendeligheten, stillheten og de unike menneskene. Dette gjør at hver gang jeg reiser fra Kenya, så blir en liten bit av meg igjen. Jeg retter også en pekefinger til de som ønsker å være med ned på tur og forklarer: Vær klar over en ting med Kenya, har du først vært der en gang vil du garantert tilbake!

Dersom du og din bedrift har lyst til å vite mer om hvordan vi handler varer, hva vi bidrar med og eventuelt hvordan nettopp du og din bedrift kan være med på å gjøre en forskjell; ta kontakt!

Ingen kan endre verden alene, men sammen kan vi endre verden for ganske mange.


Lars M.
- Asante sana.
 
facebook