SPENN
Det viktigste for Tor Ivar Mjåland og Ronny Greipsland i Global Connect var at de ansatte var fornøyd med flyttingen.

En levende by

11.03.2022 | Tekst: Margrethe Saga. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Etterspørselen etter kontorlokaler i sentrale områder øker.
Da den tiårige leiekontrakten i Sørlandsparken gikk ut, stod vi mellom å bli værende der eller å flytte på oss. Vi kom raskt frem til at det var sentrum som var aktuelt dersom det ble flytting, forteller Tor Ivar Mjåland, business partner og plassjef ved Global Connect i Kristiansand.

IT-bedriften, som leverer digital infrastruktur i hele Norden, har nettopp flyttet sine 110 ansatte fra Sørlandsparken til Markens.

– Vi var veldig fornøyde med lokalene vi hadde i Sørlandsparken. De var moderne, med store vindusflater og mye lys. Det ble viktig at vi ikke flyttet til noe med lavere standard, forteller Mjåland.
 

Sentralisering


I høst så Næringsforeningen nærmere på hva som er viktig for virksomheter når det gjelder lokasjon. Her kom det frem at bedrifter både i og utenfor Kvadraturen er opptatt av at det skal være enkelt for de ansatte å komme seg på jobb.

– Over lengre tid har vi sett en trend om at folk ønsker seg inn til sentrum. Dette gjelder for eksempel bedrifter som i utgangspunktet er lokalisert andre steder, men som velger en sentral beliggenhet dersom de skal flytte på seg, sier Unni Mesel, daglig leder i Næringsmegleren.

Hun trekker frem at miljøhensyn og bærekraft ofte er viktige drivere når bedrifter velger seg sentrum, men at muligheten til å kjøre bil fortsatt er høyt på manges liste.

– Vi gjorde en undersøkelse på dette for en tid tilbake, der vi spurte kontor-leietakere som nylig hadde inngått kontrakt i sentrum, hva de var mest opptatt av. Overraskende nok svarte hele 80 prosent at parkering for ansatte er viktig, men nærhet til kollektivtrafikk scorer nesten like høyt. Videre mener 93 prosent av de spurte at det å ha kontor i sentrum er viktig for å tiltrekke seg dyktige medarbeidere.

Vi ønsker å være attraktive på markedet. Tor Ivar Mjåland, Global Connect

 

Trivsel


Tre ting var særlig utslagsgivende for at Global Connect valgte å flytte til sentrum.

– Medarbeidertilfredshet står veldig høyt hos oss, og vi hadde ikke lyst å gjøre noe som de ansatte ikke ønsket. Vi er også opptatt av miljø og bærekraft, så det å legge til rette for at de ansatte kan reise kollektivt og ta seg til jobb uten å kjøre bil er veldig viktig for oss, forteller Mjåland.

Han fortsetter:

– I tillegg ønsker vi å være attraktive på markedet, både for å beholde de ansatte vi allerede har og for å klare å tiltrekke oss ny arbeidskraft. Vi rekrutterer jevnlig, og mange av disse er unge. De har gjerne ikke bil, så å være sentralt plassert tror vi at vil gi oss en fordel.
 

Kartlegging


I forbindelse med flytteprosessen har Global Connect hatt flere undersøkelser blant de ansatte, hvor de blant annet har kartlagt hvor folk bor, hvordan de kommer seg til jobb og hvordan de ville komme seg til jobb ved en eventuell flytting.

– Vi har brukt medarbeiderundersøkelser som grunnlag for flyttingen. Her spurte vi de ansatte om hvilke ting som var viktig for dem med tanke på lokasjon, og tilknytning til offentlig transport kom høyt opp på listen. De samme gjorde nærhet til ulike fasiliteter som vi finner i sentrum, forklarer Ronny Greipsland.

Han er leder for kundeservice, og har tett kontakt med de ansatte.

– Vi har mange unge mennesker hos oss, og disse liker å være i byen kontra det å være i et industriområde. Det var et ganske stort flertall som ønsket å være sentralt plassert.

Ved å flytte til byen måtte bedriften imidlertid gi slipp på noe av det de ansatte satte høyt, nemlig parkeringsplasser.

– Flertallet av de som var mot flyttingen var opptatt av parkeringsplasser. I Sørlandsparken hadde vi tilnærmet ubegrenset med parkering, noe som naturlig nok ikke er tilfelle i byen. Dette løste vi ved å finansiere parkeringsplasser til de som har behov, og vi har nok flere parkeringsplasser tilgjengelig enn det som er normalt i sentrum, forteller Greipsland.

Kristina Andersson og Thomas Jørgensen stortrives i sine nye lokaler i Markensgate 30.
 

Liv og røre


De ansatte Næringsforeningen har snakket med, er fornøyd med flyttingen. De trekker frem arbeidsmiljø som viktigst for dem.

– Det er så deilig å være i byen! Det er lettere å komme seg hit, og mange lunsjmuligheter utenfor døra, sier kunderådgiver Kristina Andersson, som bor på Eg og er glad for å kunne ta sin elsparkesykkel til jobb. Hun får støtte av kollega Thomas Jørgensen.

– Lokalene er så freshe at det gjør meg ingenting om jeg har fått lenger vei til jobb.

Han bor på Tveit, og er en av dem som har fått innvilget parkeringsplass.

– Noe av det jeg liker best er at det er liv og røre utenfor vinduet. Det er også lettere å få til sosiale arrangementer etter jobb når vi kan gå rett ut i byen, fremfor at folk må hjemom med bilen og vi mister en del på veien.
 

Attraktivitet


Det er stor konkurranse om arbeidskraften i de fleste bransjer, og Global Connect er ikke alene om ønsket om å fremstå attraktive både for å beholde sine ansatte og for å tiltrekke seg nye.

– Bedrifter har blitt veldig flinke til å gjøre interne undersøkelser før de tar beslutninger. På den måten finner de ut av hva de ansatte vil ha, og hvordan de vil ha det. Det vi ofte får høre, er at de ansatte ønsker å være i byen. Mange ønsker å ha tilgang til de fasilitetene som sentrum har å by på, de vil være urbane, og da er det Kvadraturen som står øverst på ønskelista, forteller Mesel.

Hun forteller også om bedrifter som ikke kan flytte fra sentrum fordi de ansatte har blitt vant til å være der.

– Mange vil flytte til byen, men få vil flytte ut, sier Mesel.
 

Passer ikke for alle


Det er imidlertid ikke alle bedrifter som har et ønske om å være sentrumsnært.

– Det finnes selvfølgelig unntak. Vi har flere større bedrifter, for eksempel innenfor elektro, offshore eller industri, som har sammensatte oppgaver og for eksempel er avhengig av å kunne kjøre mye frem og tilbake. For dem er det verken økonomisk eller miljømessig bærekraftig å plassere seg i sentrum, sier Mesel.

Hun trekker også frem andre ønsker for de bedriftene som ikke føler det naturlig å være lokalisert i bykjernen.

– For disse ser vi at det ofte er viktig å være plassert i bydelssentrum. Der har du en del av fasilitetene som kollektivtransport, dagligvarer og andre tjenester, og du føler deg som en del av et fellesskap.

Selve kontorlokalet blir også stadig viktigere, ifølge Mesel.

– Kontor er en viktig del av en bedrifts identitet.

Slottet er et av flere kontorlokaler i Kristiansand sentrum som er pusset opp den senere tiden. Foto/illustrasjon: Skeie Eiendom
 

Møteplasser


Håvard Bjorå, prosjekt- og forretningsutvikler i J.B. Ugland Eiendom, har lang erfaring innenfor analyse av næringseiendom. Han mener det er viktig å legge til rette for kontorarbeidsplasser både i by- og bydelssentrum.

– Dette er samlingsplasser og vekstmotorer for regionen. Vi ser at stadig flere ønsker seg en mer urban tilstedeværelse, noe som inkluderer kvaliteter utover egne lokaler, som et bredt tilbud av varer, tjenester og møteplasser i nærområdet.


En forskningsrapport utgitt av Transportøkonomisk institutt (TØI) viser til at det er mer miljøvennlig å bygge arbeidsplasser konsentrert, enn å fordele dem perifert rundt. Dette skyldes mindre klimagassutslipp, på grunn av mindre bilkjøring. Rapporten peker på at byer som ønsker å minimere trafikkmengde og klimagassutslipp enten bør lokalisere nye arbeidsplasser og boliger i og ved sentrum, eller i knutepunkt utenfor.

For Kristiansand kommune, som har et mål om å redusere klimagassutslipp med 80 prosent frem mot 2030, er det derfor naturlig å sentralisere arbeidsplasser i og rundt Kvadraturen. Bjorå viser til at avstand til kollektivtransport er en viktig parameter for mange.

– I større byer snakker man ofte om en 5-minuttersgrense til sporbunden trafikk, som trikk og t-bane. I vår region kan det overføres til buss, og dermed ser vi at for eksempel metroaksene blir viktige. Det må være god fremkommelighet, slik at det oppfattes som effektivt. Men vi må heller ikke fortrenge at vi bor i en bilbasert region, om vi liker det eller ikke.

- Bedrifter gjør interne undersøkelser før de tar beslutninger. Unni Mesel, Næringsmegleren

 

By og bydel


Selv om Bjorå mener det skal tilrettelegges for kontorarbeidsplasser i sentrum, er han også opptatt av at det må bo mennesker der.

– Det bør være mulig å bo, leve og jobbe i byen. Dette gjelder også for bydelssentrum, og prinsippene gjelder uansett om byen er stor eller liten, om det er Stockholm, Oslo eller Kristiansand, eller mindre byer som Lillesand. Urbaniteten man er ute etter bør tilrettelegges for og styrkes også i bydelssentrene, men det er enklere i byer med større befolkningstetthet og derfor blir Kvadraturen særlig viktig i vår region.

I Kristiansand sentrum finnes det nå flere store kontorprosjekter, blant annet Quadrum, Baneheia Park og K14.

– Det har vært mye kontorlokaler i sentrum, men ikke store og moderne arealer. Mye har vært smått, og ganske slitt. Det vi ser er at dersom du skal lokke store bedrifter til å være i sentrum er du nødt å ha noe å by på. Det har gårdeiere skjønt, og flere går nå inn for å ruste opp eldre lokaler slik at de fremstår mer moderne. Norges Bank er et eksempel på dette, avslutter Unni Mesel, daglig leder i Næringsmegleren. 

Visste du at...

Omtrent 13 prosent av de som jobber i Kvadraturen går til jobb?
facebook