Kronikk
Den nye lovgivningen som krever minimum 40 prosent kjønnsbalanse i styrer handler ikke bare om likestilling, skriver Kamilla Sharma, avdelingsdirektør i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet.

- Mangfold og kompetanse i styrerommet er en nødvendighet

28.11.2024 | Kamilla Sharma, avdelingsdirektør i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet.
I dagens næringsliv er det ikke lenger tilstrekkelig å kun fokusere på økonomiske resultater, det er også et økende krav om sosialt ansvar; inkludert likestilling og mangfold.
I denne sammenhengen er det viktig å forstå at den nylig innførte lovgivningen, som krever minimum 40 prosent kjønnsbalanse i styrer, ikke bare handler om likestilling. Den er et virkemiddel for å sikre at virksomheter får tilgang til et bredere spekter av kompetanse, erfaringer og perspektiver som kan styrke beslutningstakingen, innovasjonen og den økonomiske ytelsen.

Det behov for om lag 6 600 nye styremedlemmer, de fleste av disse kvinner.
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen styrer med kjønnsbalanse har økt fra 16,5 prosent i 2012 til 17,3 prosent i 2024.
I 2023 utgjorde menn 80 prosent av styrerepresentantene i aksjeselskaper (AS), mens kvinner stod for 20 prosent. I 2024 har andelen menn gått noe ned til 79,7 prosent og andelen kvinner har økt til 20,3 prosent. Dette er et steg i riktig retning, men utviklingen går svært langsomt, og det er behov for høyere fart dersom vi skal oppnå ønskede resultater.

Jeg har selv hatt gleden av å inneha flere styreverv, i både private og offentlige virksomheter, og jeg har sett på nært hold hvordan mangfold tilfører merverdi i et styre.
Min erfaring er at mangfold, ikke bare i form av kjønn, men også med hensyn til bakgrunn, erfaring og kompetanse, har en direkte påvirkning på hvordan beslutningene tas.

Bedre beslutningstaking og økt innovasjon
Et mangfoldig styre har en naturlig tendens til å inkludere flere perspektiver, noe som kan føre til mer gjennomtenkte beslutninger. Når et styre er sammensatt av personer med ulik bakgrunn og erfaring, vil de ulike synspunktene bidra til en mer omfattende diskusjon. Dette fører til et bredere beslutningsgrunnlag, som igjen øker sjansen for å ta mer informerte og bærekraftige valg. Kjønnsbalanse kan også være en nøkkelfaktor i å fremme innovasjon. Studier har vist at selskaper med et mer balansert styre har en tendens til å være mer kreative, først og fremst basert på at det er ulike måter å tilnærme seg problemer på.

Likestilling og sosialt ansvar
Fra et etisk ståsted er kravet om kjønnsbalanse også et spørsmål om likestilling og rettferdig representasjon i næringslivet. Styret har en betydelig makt for hvordan en virksomhet utvikler seg, og det er derfor essensielt at sammensetningen speiler samfunnet virksomheten opererer i. Når et styre ikke hensyntar mangfold, kan det føre til beslutninger som ikke reflekterer eller møter behovene til verken ansatte eller kunder.
Enhver virksomhet er ansvarlig for å reflektere mangfoldet i samfunnet de opererer i.

Bedre arbeidsmiljø og styrket omdømme
Mangfold i styrerommet kan også ha en direkte innvirkning på det interne arbeidsmiljøet i virksomheten. Et mer inkluderende styre kan bidra til å skape et mer positivt og produktivt miljø. Når ansatte ser at virksomheten deres prioriterer mangfold og likestilling på ledelsesnivå øker også trivselen og engasjementet blant de ansatte.
En mangfoldig styresammensetning kan også bidra til et sterkere omdømme for selskapet. Mange av dagens talenter og kunder er opptatt av verdier som likestilling og sosialt ansvar, og vil derfor gjerne identifisere seg med et selskap som aktivt jobber for et mer balansert styre.

Fremtiden forventer at vi øker farten
Som styremedlem og næringslivsleder har jeg sett på nært hold hvordan mangfold kan forandre dynamikken i en organisasjon. Det er tydelig at kjønnsbalanse ikke bare er et mål i seg selv, men et viktig virkemiddel for å bygge et styre som har den nødvendige kompetansen til å lede selskapet mot suksess i en stadig mer kompleks og mangfoldig verden. Flere virksomheter må nå stille seg spørsmålet: Hvordan kan vår styresammensetning styrke vår evne til å innovere, ta bedre beslutninger og levere bedre økonomiske resultater?

Kamilla Sharma, avdelingsdirektør i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet.



 
facebook