- Konkurstoppen er ikke nådd i bygg- og anleggsbransjen
- Vi ser en aktivitetsnedgang som skyldes en tilnærmet stopp i igangsettelser, og de høye rentene er med på å bremse aktiviteten, forteller kontorleder og revisjonspartner i rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO, Jostein Håland.
Bransjen frykter oppsigelser og konkurser
Gjennom 2023 og 2024 har det vært en økning i antall konkurser i bransjen. Det ligger nå på det høyeste nivået i løpet av de siste fem årene. Likevel har vi kke nådd toppen enda, mener Håland.
- Vi ser nå at konkurransen skjerpes, og at ordre- og likviditetsreserver tømmes. Mange prosjekter er ikke lønnsomme på grunn av høye byggekostnader. Råvarepriser og lønnsutgifter vil være stabile eller øke, og det krever endring i produksjonen. Dessverre holder våre tidligere spådommer seg, lysningen kommer ikke før sent i 2025.
I forbindelse med Bygg- og anleggsanalysen gjorde Norstat, på oppdrag fra BDO, en nasjonal bransjeundersøkelse i høst, for å se hvordan bransjeaktørene ser på tiden fremover. Nasjonalt frykter 12 prosent konkurs i løpet av de neste 12 månedene. I Agder frykter bare 3 prosent konkurs.
Håland er likevel ikke bare negativ til utviklingen analysen viser.
- Vi hadde forventet et større marginfall enn det vi ser av analysen, noe som viser at bransjen er tilpasningsdyktig. Vi tror også at dagens situasjon gjør at aktørene må omstille seg og ta i bruk ny teknologi for å effektivisere driften, sier han.
Fall i aktivitet i Agder
Den årlige omsetningsveksten i hele bransjen i Agder går ned fra 13,5 % i 2022 til 3,2 % i 2023.
Driftsmarginen går tilsvarende marginalt ned fra 5,3 % til 4,6 %. Det er utførende entreprenører innenfor bygg og grossister som faller mest i omsetning. Men ikke alle blir truffet like hardt. Utførende entreprenører innenfor anlegg opplever en vekst i omsetning fra 2022 til 2023.
Revisor og regional bransjeleder innenfor bygg- og anlegg Erik Reinertsen følger bransjen tett.
- Til tross for fallende aktivitet og konkurser er det lav ledighet i bransjen. Samtidig oppgir halve bransjen at tilgang på arbeidskraft er en stor utfordring. Vi ser at mange arbeidsinnvandrere flytter hjem.
Den svake kronen gjør Norge mindre attraktivt, og det er mindre kvalifisert arbeidskraft tilgjengelig for bransjen, forklarer Reinertsen. Bransjelederen tror at utfordringene knyttet til kvalifisert arbeidskraft vil vedvare.
Det offentlige sikrer aktivitet på anleggssiden
Det offentlige har et stort behov for å utbedre infrastruktur. Det vil etter hvert bidra til å opprettholde aktiviteten i anleggsbransjen.
- Offentlig sektor står for rundt femti prosent av omsetningen i bransjen, og er en viktig premissgiver. Selv om flere kommuner har budsjettutfordringer på kort sikt, vil nødvendige utbedringer sikre en stor del av aktiviteten fremover, mener Reinertsen.
Bruk av kunstig intelligens
Den krevende tiden bransjen nå står i kan bidra til endring, mener Reinsertsen.
- Med lavere marginer og økt konkurranse må aktørene bli mer effektive. Med digitale verktøy og AI-funksjonalitet kan de optimalisere og effektivisere prosessene. På den måten kan bransjen øke produktiviteten og inntjeningen. Bare 7 % oppgir at de har investert i kunstig intelligens, og her er det et stort potensial.
Bygg- og anleggsanalysen blir presentert på SAS Radisson Caledonien mandag 4. november
Revisjons- og rådgivningsselskapet BDO gjennomfører hvert år en analyse av BA-bransjen i Norge. I tillegg til gjennomgang av resultatene for 2023, deler bransjeekspertene sine innsikter og tanker om fremtiden i analysen.