Aktuelt
Taksteinsbedriften tok tak i bærekraftsarbeidet: Fra venstre, eierne av Skarpnes AS: Jørn, Jens og Jon Tveite.

- Et kurs som gir konkrete resultater

09.08.2024 | Håkon A. Repstad
Taksteinsbedriften Skarpnes AS fikk verktøyene de trengte for å systematisere bærekraftsarbeidet. Nå får bedrifter i Kristiansandsregionen samme mulighet.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo

UN Global Compact Agder tilbyr i samarbeid med Næringsalliansen Agder et praktisk kompetanseprogram om bærekraft for små- og mellomstore bedrifter. For Grimstad-baserte Skarpnes AS ble det samme kompetanseprogrammet svært viktig for å ta det neste skritt i bærekraftsarbeidet.

Programmet består av fire workshops, og starter 5. september i Kristiansand.

Her melder du deg på.


Løste konkrete utfordringer 

- For oss var det viktig å finne et rammeverk for bærekraftarbeid som fungerer internasjonalt. Vi hørte om rammeverket til UN Global Compact fra en kunde i Danmark, og meldte oss derfor på kompetanseprogrammet i Arendal i vår, sier Jørn Tveite, administrerende direktør i Skarpnes AS.

Taksteinsbedriften har lenge jobbet med miljøforbedringer, men ønsket å sette arbeidet i system. Tveite trekker frem introduksjonen av åpenhetsloven som et eksempel på en konkret utfordring. 

- Vi fant raskt ut av at den er vanskelig å forholde seg til for våre utenlandske samarbeidspartnere. 

Tveite forteller at de under kurset lærte at bærekraftsarbeid handler om mye mer enn bare miljø- og klimaspørsmål.

- Men et større bilde med fokus på hele verdikjeden internt og eksternt for bedriften. På kurset deltok også en av våre store kunder, og vi brukte hverandre i våre interessentanalyser – nyttig og lærerikt, sier Tveite.

Programmet og verktøyene dekket i stor grad behovet med hensyn til å jobbe systematisk med bærekraft.

- Vesentlighetsanalysen vi gjorde på kurset var veldig konkret og nyttig for vårt videre arbeid. Den blottlegger hva en kan bli bedre på, men viser også det vi er gode på og har jobbet mye med.

Ingen forhåndskunnskap er nødvendig

Henrik Johannessen er nyansatt i Agder-teamet og prosjektleder i Kristiansandsregionen. Han er glad for at verktøyene og nettverket til UN Global Compact har hjulpet Skarpnes med å drive mer bærekraftig.  

- Det syns jeg selvfølgelig er veldig hyggelig, i og med at Skarpnes deltok på det første kurset vi arrangerte her i Agder. Kurset legger opp til en praktisk gjennomføring av en forenklet dobbel vesentlighetsanalyse, og det er inspirerende å høre at Skarpnes allerede har begynt å bruke resultatene fra analysen i sitt arbeid. 

Henrik Johannessen er prosjektleder for FNs bærekraftssatsning i Agder.

Han forklarer at ingen forhåndskunnskap om bærekraft er nødvendig, men innsikt i bedriftens interne prosesser er viktig. Bedriftene vil få hjelp til å forstå sin påvirkning, sette mål, og lære om rapportering og kommunikasjon av bærekraftsarbeidet.

Hva er det som gjør rammeverket til UN Global Compact unikt?

- FN (UN Global Compact, red. anm.) er opphavet til de 17 bærekraftsmålene som mange jobber etter. Det gjør at vi er tett på kompetansen, og har jobbet med dette lenge i store deler av verden. Det gir oss en erfaring som er unik, og en troverdighet i det vi formidler. 

Hvordan opplever du at motivasjonen for bærekraftsarbeid er ute i bedriftene?

- Jeg opplever at motivasjonen er til stede hos veldig mange, men jeg tror også at mange syns det er litt tungt og uoversiktlig. Jeg tror også at mange tror at de jobber godt med bærekraft, men at de allikevel mangler struktur på arbeidet. Derfor er kurset vårt så aktuelt, fordi det gir en konkret metode å jobbe etter, som de lett kan ta videre på egenhånd etter kurset. 

Hvordan vil kursdeltakerne oppleve disse tre kursdagene i kristiansand?

- Dette er et kurs som passer for alle, og deltagerne vil garantert oppleve det konkret og matnyttig. Dette er et kurs med teori og praktiske oppgaver, slik at det også er rom for å lære av hverandre. Det er alltid nyttig.  

Jørn Tveite i Skarpnes forklarer at det er tre ring som har gjort at de ønsker å gå videre med UN Global Compact:
 

  • Internasjonalt kjent
  • Et godt rammeverk
  • Nettverk  


- Kurset var konkret og matnyttig. Vi jobbet med egen bedrift og fikk konkrete resultater vi kunne bruke i vårt videre bærekraftarbeid, som er en kontinuerlig prosess. 

- Det finnes mange verktøy og konsulentfirmaer tilrettelegger tjenester innenfor området, men til syvende og sist må selskaper som virkelig ønsker å gjøre noe med bærekraft ha en indre driv og gjøre arbeidet selv for å lykkes.

Om FNs bærekraftsatsning

UN Global Compact er en FN-organisasjon for bærekraftig næringsliv, etablert i Norge i 2019 med 450 medlemmer, inkludert mange av de største selskapene i landet. Organisasjonen har hovedkontor i Oslo, og kontorer i flere norske byer, og åpnet i år Agderkontor med tilstedeværelse i Arendal, Kristiansand, Mandal og Lyngdal.

Medlemmer av UN Global Compact Norge har tilgang til videre kompetanseheving og spesialiserte programmer.
facebook