I en ny bekymringsmelding til Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik skriver Næringsalliansen i Agder og NHO Agder at Statsforvalteren legger hindringer i veien for satsing på nye industrier i landsdelen. Bildet er fra Gismerøya i Lindesnes, hvor det skal utvikles en landbase for havvind. Foto: GOT

- Et krevende hinder for regional utvikling

25.11.2022 | Håkon A. Repstad
Frykter at lang saksbehandlingstid og rolleforståelse hos Statsforvalteren bremser regional utvikling.
I et skriv til Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik skriver Næringsalliansen i Agder og NHO Agder at Statsforvalteren bidrar til at næringsutviklingsprosjekter i regionen blir krevende å realisere.

Statsforvalteren skal bidra til at nasjonaler ambisjoner innen næringsutvikling og grønne industrisatsinger kan realiseres regionalt. De mener denne delen av mandatet må prioriteres i 2023.

For lang saksbehandlingstid

I bekymringsmeldingen som ble sendt 22. november, står det at lang saksbehandlingstid og ventetid setter viktige prosjekter på vent.

"Nå tar saker opp til 12 måneder å behandle hos Statsforvalteren i Agder. Dette står i skarp kontrast til lovbestemmelsen som fastslår at saksbehandlingstiden ikke skal overskride 3 måneder. Dette har betydelige negative konsekvenser for næringslivet i Agder. Statsforvalteren i Agder viser selv tydelig bekymring for den lange saksbehandlingstiden, både i sin årsrapport for 2021, men også gjentatte ganger i media."

Næringsalliansen og NHO Agder peker på at Statsforvalteren opplever slitasje som følge av blant annet økt saksmengde, ny budsjettmodell og nedbemanning. Endringer i finansieringsmodell som baserer seg på innbyggertall, slår negativt ut i Agder, som med sin næringssatsing og store hyttefelt, gir saksmengde til forvalteren som er større enn det tilskuddet fra staten tilsier.

"Dette viser tydelig at Statsforvalteren ikke er rustet til å løse oppdraget på en tilfredsstillende måte. Et eksempel på lang behandlingstid kan man se i Arendal. Her var det sendt inn en relativt ukomplisert klage angående en områdeplan i Arendal. Klagen var sendt i mars med beskjed om 3-4 måneders behandlingstid, som senere ble forlenget til 12 måneder."

Statsforvalteren skal tilrettelgge for utvikling

I tillegg til den viktige rollen som kontrollorgan skal Statsforvalteren være et samordningsorgan og virke “til gagn og beste” for eget fylke, skriver avsenderne. Statsforvalteren skal dermed også være en tilrettelegger for regional samordning og utvikling.


Dessverre må vi meddele at ett av de mest krevende hindrene for regional utvikling i Agder, er Statsforvalterens tilnærming og rolleforståelse.


Agder står foran store prosjekter i omstillingen til nye grønne verdikjeder, blant annet med prosjekter innen batteri, hydrogen og ammoniakk.

"I alle disse sakene er det bred regional enighet, og initiativene har også fått omfattende statlig støtte, også gjennom direkte bevilgninger via det statlige virkemiddelapparatet. Men i eksemplet batteri (Morrow), ser vi at det nettopp er Statsforvalteren, som blir stående alene med omfattende innsigelser. Ønsket om å verne skog blir vektlagt i langt større grad enn behovet for å utvikle ny industri som vil kutte klimautslipp og skape nye jobber."

Dermed bidrar Statsforvalteren aktivt til å hindre en regional utvikling som er viktig for å nå en rekke av FNs bærekraftmål.

I bekymringsmeldingen løftes det frem tilsvarende innsigelser i forbindelse med regulering av et næringsområde for energiforedlende industri på Støleheia i Kristiansand og mot et stort planlagt regionalt næringsområde på Lista i Farsund. Områder som har vært forutsatt benyttet til næring.

Frykter at Statsforvalteren legger hindringer i veien for havvindsatsingen

"Det er bred enighet lokalt, regionalt og nasjonalt om å utvikle nye grønne verdikjeder på Agder. Regionalt står Statsforvalteren alene med sine innsigelser, noe som bidrar til å undergrave viktige mål i "Regionplan Agder 2030". Dette er altså bakgrunnen for at sentrale aktører innen både næringsliv og offentlig forvaltning i vår region nå stiller spørsmål ved hvordan statens representant i fylket praktiserer egen rolle."

I brevet fra NHO Agder og Næringsalliansen etterlyses en rimelig enhetlig praksis over hele landet og en felles tilnærming til hvordan Statsforvalteren skal bidra til å følge opp nasjonale prioriteringer, også når det gjelder regional utvikling og verdiskaping.

"På områder hvor regjeringens mål og støtte er så tydelig som innenfor satsingen på ny, grønn eksportindustri, kan ikke Statsforvalterens fagavdelinger opptre så sektoravgrenset at de skaper hindre for utvikling og nyskaping som har stor betydning langt utover vår egen region."

Skrivet er signert:
Trond M. Backer, Adm. dir. Næringsforeningen i Kristiansandsregionen/Næringsalliansen i Agder
Høye G. Høyesen, Regiondirektør, NHO Agder
Morten Haakstad Daglig leder, Arendal Næringsforening/Næringsalliansen i Agder
Hans Fredrik Grøvan Daglig leder, Lister Næringsforening/Næringsalliansen i Agder
facebook