SPENN
– Vi har jobbet mye med å binde sammen alle menneskene i bedriften, sier Kjetil Hodne, som er daglig leder ved Geheb Conditori.

– En CV har lite å si for meg

24.03.2022 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
I fjor mottok Kjetil Hodne en inkluderingspris for sitt arbeid som Geheb-sjef. Han er lite opptatt av formelle kvalifikasjoner, og veldig opptatt av arbeidsvilje.
– Du har bakgrunn fra forsikring, hvordan endte du opp i bakerbransjen?

– Jeg ble spurt om å være styreformann først, og likte det veldig godt. Jeg synes det er gøy å kunne skape noe selv. Jeg hadde sittet på den andre siden av bordet i årevis, og fortalt folk hvordan de skulle investere penger. Jeg ville se om jeg kunne få til det jeg hadde predikert. Det var en sterk motivasjon. Og jeg tror det var positivt for bransjen å få inn noen som ikke hadde bakgrunn som baker, og så litt annerledes på ting.
 
– Da du tok over var det underskudd her – hvordan har du snudd det?

– Ja, det var ikke akkurat noe gullgruve vi tok over. Foreldrene mine lurte veldig på hvorfor jeg gikk fra en sikker jobb til noe veldig usikkert. Men vi har jobbet mye med å binde sammen alle menneskene i bedriften, slik at vi har fått et mangfold og en følelse av tilhørighet for de ansatte. Det har gjort at vi har gått fra et høyt sykefravær, til et veldig lavt. Og så har vi tenkt litt annerledes med hensyn til drift. Vi har for eksempel satt bort transporten, og fokusert på det vi er gode på.

– Geheb har fått inkluderingspris under din ledelse, hva innebærer inkludering for deg?

– Jeg ønsker at alle skal bli hørt, og jeg vil skape engasjement. En CV har lite å si for meg. Hvis du er villig til å jobbe hardt, så kan du lære veldig mye. De siste fem årene har vi ansatt 15–20 stykker fra Pøbelprosjektet, Varodd og NAV, og man ser med en gang om folk har lyst til å jobbe. Og jeg tror de ansatte synes det er stas å ta dem inn i driften og få dem til å fungere sammen med oss.

– Hvorfor er dette så viktig for deg?

– Jeg mener at vi skal ta ansvar, og ta vare på hverandre. Som bedriftsledere må vi inkludere alle. Men jeg er også tydelig på at det er forventninger til at man utfører arbeidsoppgavene når man kommer inn. Etter hvert har det også blitt tydeligere regler og krav, slik at kandidatene nå er klar over hva som forventes, og det har fungert veldig bra. Hvis man vil jobbe, så får man en mulighet.

– Er det noen ulemper ved denne tilnærmingen?

– Slik det er blitt de siste årene er det få ulemper. Man kommer borti noen som ikke har lyst til å jobbe innimellom, men hvis det ikke er en god match så trekker man kandidaten ut – i stedet for at bedriften må ta en kamp.

– Er det kun «på gulvet» at CV-en ikke er viktig?

– Det kommer jo litt an på hvilken rolle det er snakk om, men jeg er tilhenger av at man skal kunne stige i gradene hvis man gjør en god jobb. Vi har flere hos oss som har jobbet som vanlig butikkansatt først, og nå er daglig leder. Da sprer det seg også en motivasjon i selskapet. De ansatte ser at man får belønning for å gjøre en god jobb.

– Dere har kjøpt opp stort og smått av bakerier. Passer det inn i tanken om mangfold?

– Ja. Jeg har enda ikke spurt en eneste plass om å få kjøpe. Det er alltid bedriftene som har kommet til meg. Og ingen har mistet jobben på grunn av et oppkjøp. I tillegg blir produktene
bakt av den samme bakeren som før, bare at de nå er i våre lokaler – i et større miljø. Alle butikkene har fortsatt sine konsepter og sitt særpreg.

Kjetil Hodne (55)

Stilling: Daglig leder i Geheb Conditori.

Bor: Kristiansand.

Bakgrunn: Jobbet tidligere i Storebrand, blant annet som salgsdirektør. Tok over Geheb i 2011.

Mine tre prinsipper for ledelse:

1 – Vær ærlig og redelig, og stå for det du sier.

2 – Ikke ta deg selv så høytidelig. Ta et løft der det trengs.

3 – Vær tydelig. Det er viktig at alle forstår budskapet.
facebook