- Arbeidsuka husker de resten av livet
Tilbakemeldingene fra arbeidsuken er svært gode. Nå inviterer kommunen bedrifter til å være med på arbeidsuke- og bedriftsbesøk skoleåret 2022-23.
Rådgiverne ved hver ungdomsskole har ansvaret for det praktiske arbeidet, mens rådgiverkoordinator legger til rette for samarbeidet. Hvert år kontaktes over 300 små og store bedrifter, for å avtale bedriftsbesøk og arbeidsuker.
- Vi er svært takknemlige for jobben som gjøres i bedriftene, sier Stray Aas videre.
Det første møte med arbeidslivet
- Det er utrolig viktig at elevene får en god opplevelse. Arbeidsuka husker de resten av livet, og den betyr mye for videre livsmestring.
Her er noe av det elevene sier:
- Utrolig bra opplevelse, og utrolig gøy på å kjenne på det harde arbeidet!
- Jeg var veldig glad for at de var gode til å forklare og la meg gjøre noe seriøst og ikke bare rydde.
- Alle som jobber der, tok meg veldig godt imot og det var en trivelig arbeidsplass.
- Lederen var hyggelig og god å snakke med.
- Arbeidsuka kan være en god rekrutteringsarena. Mange bedrifter forteller at de har fått tak i både dyktige sommervikarer, ekstrahjelper og fremtidige arbeidskollegaer på denne måten. Når vi får oversikt over de ulike virksomhetenes muligheter for å ta inn kandidater, vil elevene i nærområdet kunne ønske seg til de ulike bedriftene, forteller Stary Aas som er rådgiver i Oppvekst, i Kristiansand kommune.
Den endelige plasseringen gjøres av rådgiveren på skolen. Både elev og rådgiver tar kontakt i god tid før den aktuelle arbeidsuka.
1700 elever utplasseres
I løpet av skoleåret 2022/23 blir arbeidsukene fordelt på 12 uker. Det er ca. 1700 - 10. klassinger fra Kristiansand, Vennesla og Høvåg, og noen flerspråklige ungdomsskoleelever i alderen 15-24 år.
Hvis du ønsker å ta imot elever fra 10. trinn i arbeidsuke, fyll ut skjemaet innen fredag 5. august:
https://forms.office.com/r/s0ciCJPdsA
Bedriftsbesøk
Alle 9. klasser i Kristiansand, Vennesla og Høvåg besøker to ulike bedrifter i sitt lokalområde, noe som er med på å øke kunnskapen om arbeids- og næringsliv. I bedriftsbesøket fokuseres det på kunnskap om den lokale bedriften, rekruttering og hvilke muligheter som finnes innenfor den aktuelle bransjen, og hvilke kompetanser som etterspørres i bedriften.
Bedrift og skole avtaler tidspunkt for besøket, som har ca. to timers varighet. Besøket inneholder vanligvis en informasjonsdel og deretter en omvisning eller møter med bedriftens ansatte. Bedriftene velger ulike måter å løse dette på; Quiz, intervju eller en praktisk oppgave for elevene er noen av mulighetene.
Bidrar til å ta gode utdannings- og yrkesvalg
- Bedriftsbesøk bidrar til å gjøre elevene i stand til å ta gode utdannings- og yrkesvalg. Her kan de få kunnskap om ulike muligheter og krav i arbeidslivet, lettere forstå sammenhengen mellom utdanning og jobbmuligheter, og utforske karrieremuligheter, avslutter Stray Aas.
Ønsker du å ta imot 9. klasser på bedriftsbesøk, fyll ut skjemaet innen fredag 12. august:
https://forms.office.com/r/5Vm4Ukf96g
For mer informasjon kontakt:
Marianne Stray Aas
Rådgiver | Oppvekst | Fag og utvikling
Mobil: (+47) 412 09 349
E-post: Marianne.Stray.Aas@kristiansand.kommune.no