To bedrifter fortalte om sin erfaring med å bygge bærekraftige forretningsmodeller. Her: Butikkinnehaver for T. Lynn, Tini Flaat.

- Alle burde engasjere seg for bærekraftige løsninger

14.06.2022 | Håkon A. Repstad
Butikkinnehaver, Tini Flaat, mener at bedrifter får mye igjen for å tilegne seg ny kunnskap om bærekraftige forretningsmodeller. Det var også fokuset da siste del av kursserien 123-bærekraft ble gjennomført denne uken.
Kan bedriften tjene penger på en grønnere og mer bærekraftig måte i fremtiden? Det er et av spørsmålene som reises i løpet av kursserien som skal hjelpe bedrifter til å få en god start på bærekraftarbeidet.

«Business av bærekraft» var temaet for siste samling. Tini Flaat, butikkinnehaver for T. Lynn, fortalte om hvordan klær og konfeksjonsbransjen i Kvadraturen kan bli mer bærekraftige- og lønnsomme ved å innføre en sirkulær forretningsmodell.

- Dette er noe som alle bedrifter burde engasjere seg i. Bærekraft er noe som angår oss alle, og derfor er det viktig at folk tilegner seg ny kunnskap, sier Tini Flaat.

Terje Berntsen, doktorgradsstipendiat ved Institutt for strategi og ledelse ved UiA Handelshøyskolen, forklarte innledningvis hva en grønn forretningsmodell er- og hvordan bedrifter kan lykkes med å implementere den. 

- Vi har kjørt tre samlinger i denne kursserien nå, som har tatt for seg 1) Hvorfor jobber vi med bærekraft? 2) Hvordan kan vi måle arbeidet med bærekraft? 3) Hvordan kan vi lage bærekraftige forretningsmodeller? Målet har vært å gi en rask og enkel innføring i arbeidet med bærekraft, som igjen inspirerer til mer arbeid. I tillegg tenker vi at bedriftene som deltar har hatt utbytte av å dele erfaringer med hverandre, sier Ingrid Michalsen, leder for strategi og utvikling i Næringsforeningen.

Hun har ansvaret for ressursgruppen «Grønn omstilling» som har utarbeidet kursserien. Hun håper at deltagerne sitter igjen med ny kunnskap og inspirasjon til å ta skikkelig fatt på bærekraftsarbeidet i egen virksomhet.

- Noen er godt i gang allerede, mens andre er mer i startgropen. Det som har vært fint, er at vi på hver samling har løftet fram lokale case som har delt erfaringer fra eget arbeid med bærekraft. Noen deltagere har allerede spurt om det blir en modul 2 av kurset, så det må vi se på mulighetene for.   





Kan oppleves som et fremmed tema

Tini Flaat mener at bærekraftsbegrepet fortsatt kan oppleves som litt fremmed og skummelt for mange.

-  Det å oppsøke kunnskap om bærekraft, slik som dette,  tror jeg er veldig viktig for å forstå mulighetene som ligger hos hver enkelt bedrift.

I forbindelse med kurset får deltakerne anlending til å diskutere- og drøfte bærekraftsløsninger- og muligheter i grupper.

- Det er en fint å få løftet frem ideer- og tanker rundt bærekraft i et fellesskap. Da kan man også få bekreftelser på at de ideene man selv har - kan ha noe for seg, avslutter Flaat.

På siste kurssamling fortalte to bedrifter om sin erfaring med å bygge bærekraftige forretningsmodeller. Truls Leidland og Arild Smebye fortale om bærekraft og mangfold ved Asko Agder.

 
facebook