– Vi har blitt en destinasjon
Han er selv født og oppvokst på lystgården, og gleder seg over å kunne vise gjester rundt på området som blant annet rommer elleve forskjellige bygg, «mer eller mindre verneverdige», som Olsen selv sier. Det eldste bygget er lysthuset, som ble oppført på 1600-tallet.
Historisk ombygging
[caption id="attachment_18872" align="alignleft" width="462"] Den gamle treskelåven har blitt til overnattingssted.[/caption]
Siden 2010 har gården fra 1520 vært under oppussing, og fra 1. juni 2020 åpner flere helt nyoppussede bygninger for gjester. Blant annet er overnattingskapasiteten utvidet fra åtte til 36 sengeplasser, fordelt på 18 rom.
– Treskelåven, kornmagasinet og ishuset er bygd om. I de to første husene er det overnattingsmuligheter, mens det tidligere ishuset har blitt til et unikt møterom. Ombyggingen har blitt gjort på en måte som ivaretar byggenes historie og kvaliteter, forteller Olsen.
Tilreisende gjester
Ved gården er det i dag ti fast ansatte, og enda flere timeansatte. Hovedansvaret for den daglige driften er det hovmester og hotelldirektør Dagfinn Galdal som står for.
– Her skal alle føle seg velkommen. Typiske gjester kan være familier med voksne barn, som er på rundtur i Norge, sier han.
Boen har lenge vært et attraktivt sted for bryllupsfester og andre feiringer. Med ombyggingen håper vertskapet at sesongen utvides.
– Vi er helt avhengig av at nærmarkedet benytter seg av oss. Og vi har opplevd at det er krevende å være plassert utenfor sentrum, forteller de.
Bærekraftig tankegang
Kvalitet og bærekraft står i fokus ved Boen, og mye av råvarene som kjøkkenet bruker er selvdyrket.
– Vi har egen frukt– og grønnsakshage, egne bærbusker og bruker naturens vekster. Alt er kortreist, vi har for eksempel egne sauer på gården og bruker laks fra elva. Vi produserer juice, og bruker egg fra en lokal bonde. I sesong er 80 prosent av «det grønne» vi bruker selvdyrket, forteller Galdal.
Han fortsetter:
– Vi jobber mye med det lokale avtrykket. At råvarene er lokale og av god kvalitet er det viktigste for oss. Har vi ikke fått tak i villaks her, så serverer vi det heller ikke. Vi følger de fire årstidene, og skifter meny hver måned.
Historiefortelling
Historien er viktig for Boen Gård, og vertskapet er opptatt av å fortelle gjestene om alt som har skjedd på området de siste 500 årene.
– Det er veldig viktig for oss å vektlegge historien. I 1891 var for eksempel Kong Oscar den andre her, etter å ha tatt første spadetak og satt i gang arbeidet på Setesdalsbanen. Vi har fått tak i menyen som ble servert den gangen, og tilbyr den til våre gjester med en moderne vri, forteller Galdal.
[caption id="attachment_18878" align="alignright" width="408"] Egne produkter og selvdyrkede urter har fått stor plass på Boen Gård.[/caption]
Boen Gård er nemlig medlem i De Historiske, en organisasjon bestående av hoteller og spisesteder.
For å bli medlem stilles høye krav, blant annet til historiefortelling og gastronomi.
– De Historiske har pushet oss i over seks år, noe vi er veldig glade for. Det åpner et mye større marked for oss, både nasjonalt og internasjonalt, sier Olsen.
Lakseelv
En viktig del av Boens historie er laksefiske. Helt siden 1500-tallet har det nemlig blitt fisket laks i Tovdalselva, rett nedenfor gården. I dag er det ansatt egne lakseguider som hjelper gjester med fisket.
– Guidene kjenner elva godt. Villaksen er faktisk rødlistet, og sesongen varer fra 1. juni til 1. september. Vi har blant annet hatt besøk av mange briter som kommer for å fiske her, forteller Olsen.
Han fortsetter:
– I fjor tok vi 1,5 tonn laks her!
Viktig industri
Helt siden 1600-tallet har det vært industri ved Boen.
– Området har fulgt utviklingen av industrien gjennom historien, med tømmer, sagbruk og laksefiske, forteller Olsen.
Særlig var sagbruksdriften lønnsom for gården, og de første sagene stod ferdig i 1641, samme år som Kristiansand ble grunnlagt. Eiendommen har et samlet areal på 180 dekar, og var i lang tid gjengrodd.
– Frem til vi overtok i 2010 var gården privat og lukket. Da vi overtok begynte vi å rydde skog her, og gjøre området mer tilgjengelig for allmenheten.
Også når det kommer til oppussingen har det vært viktig å tenke kortreist.
– Vi gjenbruker så mye som mulig, for eksempel har vi brukt et tre som falt i stormen til materialer, forteller Galdal.
Økt omsetning
En storstilt feiring av 500-årsjubileet ble utsatt til 2021 på grunn av koronautbruddet, men Olsen og Galdal er optimistiske for fremtiden.
– I 2019 omsatte vi for nærmere syv millioner kroner. For 2021 er målet 18 til 20 millioner, sier Olsen.
– Det høres ut som et hårete mål?
– Gjør det det? Selv om ingen har gjort det samme som oss i området her, så finnes det mange andre små perler rundt i Norge som har klart det. Jeg tror det skal gå, sier Galdal.
Olsen avslutter:
– Det har skjedd mye her, og det er en livsstil å drive dette. Vi har gått fra å være et selskapslokale til å bli en destinasjon. Vi tenker at vi eier stedet, men at vi også forvalter eiendommen for fremtiden.
FAKTA: Boen Gård
Adresse: Dønnestadveien 341, Tveit
Nettside: boengaard.no
Etablert: 1998
Ansatte: 10