Fra venstre: Hans-Christian Vadseth, Tom Nysted, Lars Petter Maltby, Kåre Gunnar Flystad, Anne-Grete Ellingsen, Lars Andreas Lunde.

- Vi går fra miljøby til klimaby

02.12.2016 | Ole-Petter Sunde
Etter 25 år som miljøby vil ordfører Harald Furre gjøre Kristiansand til en klimaby
Kristiansand kommune inviterte denne uken til jubileum for å feire at Kristiansand nå har vært miljøby i 25 år.

Tidligere miljøvernminister Torbjørn Berntsen gav i 1991 en sjekk til Kristiansand kommune på kr 3.5 millioner som var oppstarten til «Miljøbyen Kristiansand». Siden den gang har det skjedd mye både med byens utvikling og med miljøets utvikling.  Otra, som den gang var sterkt forurenset, er nå blitt en ren og flott elv der laksen har kommet tilbake. Nye og flotte leilighetsbygg omkranser nå elven og byfjorden som det samlet er brukt mer enn en halv milliard kroner på å rense.

Bystranda er også et resultat av Miljøbyen Kristiansand.  Og, i tillegg er Kristiansand også nå utpekt som Norges sykkelby nr 1.  Samtidig har vi fremdeles mange utfordringer knyttet til miljøet i Kristiansand.  Biltrafikken øker samtidig som utslipp av klimagasser øker.  Derfor er det et uttalt mål at kollektivtrafikken skal økes på bekostning av privatbilismen.

Kristiansand i det grønne skiftet er også et viktig element som miljøby.  Mange har slitt med å definere hva det grønne skiftet står for å hvordan vi skal definere det grønne skiftet, men har har miljøorganisasjonen ZERO et klart svar.  Fagsjef Kåre Gunnar Flystad i Zero definerer det grønne skiftet som å erstatte all fossil energi og materialbruk med fornybare kilder. Han sier også samtidig at det er nødvendig at utslippsfrie løsninger må være enkle, økonomiske og attraktive å ta i bruk.

Miljøbyen Kristiansand har fortsatt store ambisjoner om å utvikle seg videre som miljøby, og kommunens rolle i utviklingen av et mer klimavennlig samfunn er et uttalt kommunalt mål.

- Vi går nå fra å være miljøbyen Kristiansand til å bli klimabyen Kristiansand, sa ordfører Harald Furre da han avsluttet seminaret.

- En by som reduserer klimautslipp, som har gode og miljøvennlige transportsystemer, som bygger sunt og er by- og miljøvennlig, som har gode sykkel- og gangveier, og ikke minst, er på lag med innbyggerne. Og ikke minst tilrettelegger for næringslivet, og tar mål av seg å bli 15.000 innbyggere i Kvadraturen, understreket Furre.
facebook

Relaterte saker