- Trives best når det er noe jeg må fikse
- En dyktig leder sørger for å levere en god bunnlinje for sine eiere. For å lykkes med å lede sine medarbeidere må man vite hva Kine eller Nils eller Trine trenger for å føle seg sett, hørt og anerkjent. Hvis man klarer å lede medarbeidere basert på følelser og ta strategiske beslutninger basert på fakta, så er sjansen stor for å lykkes. Men det er det ikke mange som klarer. En annen ting mange ledere gjør feil er å ikke i tilstrekkelig grad beskrive en kjip situasjon til de ansatte. De klarer ikke balansen mellom å beskrive virkeligheten og samtidig inspirere til forbedring.
Vi må lære oss å bli mer takknemlige for, og bevisste på, det vi faktisk har. Kanskje det vil gjøre oss i stand til å bygge bedre bedriftskultur og være bedre ledere.
Du jobber mye i utlandet nå, hvordan er dagene dine der?
- Det siste halvåret har jeg våknet opp forskjellige steder i Asia, hvor jeg driver en prosess med å slå sammen to divisjoner som leverer løsninger til havs. Jeg tror aldri jeg har vært så ensom, lært så mye, hatt det så gøy og så utfordrende, som i de seks månedene. Jeg jobber veldig mye hver dag, og er alltid oppe mellom fem og halv seks om morgenen. Det er da hodet mitt er på det friskeste.
Hva lærer du om norske forhold når du ser dem utenfra?
- Jeg spurte nylig en doktoringeniør fra India hvordan han ville beskrive oss nordmenn. Han sa «det som er så rart med dere er at dere er så lite takknemlige.» Jeg synes det er veldig sant. Vi må lære oss å bli mer takknemlige for, og bevisste på, det vi faktisk har. Kanskje det vil gjøre oss i stand til å bygge bedre bedriftskultur og være bedre ledere.
Med samme internasjonale perspektiv, hvor dårlig står det egentlig til på Sørlandet når det gjelder kvinnelige ledere?
- Veldig dårlig, dessverre. Det er til en viss grad kulturelt betinget, kvinner har i større grad vært hjemmeværende på Sørlandet. Og så er det også slik at når man er vant til å være i en ledergruppe med bare menn, så blir tankesettet fort sånn når man skal bygge videre også. Man blir fanget i et mønster, og da er det lett å bli værende der. Og når vi rekrutterer, så etterspørres det i stor grad minimum fem års erfaring fra ledergrupper. Hvis man ikke har det, hvordan skal man da få en sånn posisjon?
Hva er det som er så spennende at du gladelig bruker mesteparten av døgnet på jobb?
- Når jeg ser at det jeg gjør fungerer, når jeg lykkes med å levere det kunden har etterspurt og en bedrift kommer et skritt videre med å bruke mine metoder, så er det et kick. Jeg synes også at jeg har vært flink til å synliggjøre talenter i bedrifter gjennom disse prosessene. Det føles bra å være med på å løfte frem de usynlige.
Jobben din er temmelig omfattende, når trives du aller best?
- Når det er noe jeg må fikse. Den største utfordringen er når det brenner litt, gjerne i spenningsfeltet mellom det å identifisere nye forretningsmodeller og det å bygge kultur. Som leder kan du ha verdens kuleste strategi, men hvis kulturen ikke kler strategien så får du det ikke til.
Du fikk fortelle litt om styrkene dine. Hva er svakhetene?
- Kanskje at jeg noen gang tenker at tro kan flytte fjell. Kanskje at jeg er tidsoptimist og vil for mye på for kort tid. Og det å ta beslutninger kun på faktagrunnlag er nok det jeg selv synes er det aller vanskeligste. Hvis du blir glad i noen, og har jobbet med noen en stund, så er det ikke lett å ta beslutninger som bare er knyttet til harde fakta.
Fakta om Kristin Berthelsen
Alder: 46
Familie: Gift, tre barn.
Bor: Grimstad
Jobb: Partner i Active People, Kristiansand/Grimstad. Jobber med sammenslåing av private og offentlige bedrifter, struktur og design av organisasjoner, og ledelse.
Bakgrunn: Utdannelse i spesialpedagogikk, ledelse og psykologi. Styremedlem i Norges idrettsforbund i 12 år.
Dette hører jeg på: Svært mangfoldig. Akkurat nå hører jeg mye på Giselle.
Dette leser jeg: To bøker hver uke. En skal være skjønnlitterær, og så blir det ofte en fagbok i tillegg.
Dette gir meg energi: Bøker, være med familie og venner, og å lykkes med jobboppdrag.