Medlemsnytt
Stamina Helse utarbeider en årlig jobbhelserapport.

- Sykefraværet i Norge er høyere enn i land vi sammenligner oss med

04.12.2019 | Margrethe Saga
80 prosent av norske ledere opplever at de legger til rette for engasjement og motivasjon hos sine ansatte. Under halvparten av de ansatte er enige.
Det kommer frem i Norsk Jobbhelserapport om sykefravær, utgitt av Stamina Helse, Norges største bedriftshelsetjeneste. Rapporten baserer seg på en undersøkelse Stamina gjennomfører ved hjelp av Norstat.

- Ledere er generelt trygge på sykefraværsoppfølging, men utrygge på oppfølging av psykiske helseplager hos de ansatte. Ledere benytter også i stor grad uformelle kanaler til formidling av jobbkrav. Dette skaper rom for utydelighet blant ansatte, forteller Janne Olsen, avdelingsleder Stamina Helse Agder.

Hun trekker frem at det er viktig for bedrifter å ta det psykososiale arbeidsmiljøet på alvor.

- Norske virksomheter risikovurderer i størst grad de fysiske forholdene på arbeidsplassen, og ikke de som er tettest knyttet til sykefravær nemlig psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø, og hver medarbeiders totalbelastning og arbeidsevne. Dette er en utfordring fordi risikooversikt er en forutsetning til godt forebyggende arbeid. Når vi ikke risikovurderer det som henger tettest sammen med sykefraværet, blir det vanskeligere å jobbe målrettet og effektivt for å forhindre fravær.

- Hvilken utvikling ser vi fra år til år når det gjelder sykefravær?

- Sykefraværet i Norge er stabilt, og høyere enn i alle land vi typisk sammenligner oss med. Vi ser at de to årsaksgruppene som øker hvert år er muskel- og skjelettplager og lettere psykiske plager. Begge disse er knyttet til arbeidsmiljøet vårt. Her har virksomheter flest mye å vinne på å forstå sammenhenger bedre. I stadig større grad er det enkeltmedarbeiders totalbelastning som forårsaker fravær. Vi er 24-timersmennesker og når vi har utfordringer på ett av tre områder: privatliv, søvn, jobb, påvirker det helheten og de øvrige delene av livet. I et moderne arbeidsliv er vi i økende grad avhengig av enkeltmedarbeideres kompetanse, og vi kan ikke erstatte en sykemeldt som før. Derfor har mange virksomheter ønske om og behov for å hjelpe sine ansatte stabilt tilbake i jobb, selv om årsakene ikke ligger i jobbsituasjonen, sier Olsen.

For å senke sykefraværet er det nødvendig å skaffe seg oversikt over hva som er årsaken til fraværet.

- Virksomheter bør ha kontroll over arbeidsmiljøet sitt. Vite hvilke utfordringer og risikoer for fravær som er størst, og deretter jobbe forebyggende med disse på organisasjons- og avdelingsnivå. Med god oversikt over fraværet vet man hvor utfordringene finnes og kan gå inn målrettet med både forebyggende og reaktive tiltak. Når virksomheter og ledere har kompetanse på sammenhengene mellom systematikk, struktur, risiko, organisering av arbeidet, hverdagsledelse og helse, ser vi at dette har stor og varig effekt på sykefravær, forteller Olsen.
facebook

Relaterte saker