- Stikk deg frem, og fortell hvor god du er
Må du ansette?
Women in Business' sponsorgruppe, bestående av Azets, SR-Bank, KPMG, Hennig-Olsen Is og Bouvet, hadde invitert Berg fra Azets People Oslo for å snakke om ansettelsesprosesser både fra arbeidsgiver og arbeidssøkers ståsted.
- Bedrifter som skal ansette bør tenke litt nytt. Ta stilling til om du virkelig må ansette, og tenk fremover når det gjelder hvilken kompetanse du ønsker; hvilken kompetanse trenger vi fremover? Når det gjelder personlige egenskaper anbefaler jeg å ta en titt internt i organisasjonen, og se hvilke personer det er som lykkes hos dere, sa hun.
Berg anbefaler alltid å være to i en intervjusituasjon.
[caption id="attachment_15882" align="alignnone" width="533"] Forsamlingen fulgte interessert med da Camilla Berg (Azets People Oslo) delte tips og triks.[/caption]
- Da kan det hende den ene får med seg noe den andre glipper. Det er også viktig å være bevisst på alle fallgruvene i intervjusituasjonen. Et eksempel er at dersom du har inne en svak kandidat, er det lett å tenke at nestemann er sterkere enn det som faktisk er tilfellet, bare fordi vedkommende er bedre enn førstemann. Det er også lett å tilegne folk egenskaper de ikke har, fordi du har vært borti noen andre som lignet.
Hun trakk også frem referansesjekk og testing som noe en arbeidsgiver må ha et bevisst forhold til.
- Det er lov å spørre om de referansene du ønsker. Be om å få snakke med lederen her og kollegaen der, selv om de ikke er satt opp som referanse i utgangspunktet. Når det gjelder testing er det svært viktig å tenke gjennom hvorfor du ønsker å kjøre en test. Ikke test bare for å teste!
Vær ærlig
Det finnes ingen fasit på hvordan man kaprer drømmejobben, men Berg hadde flere tips til forsamlingen.
- Les gjennom annonsen skikkelig, finn ut av hva bedriften spør etter og vektlegger. Ha en ryddig og lettlest CV, og en kort og konsis søknadstekst på maks en side, sa hun.
Det er delte meninger om å ha bilde på CVen, men ifølge Berg øker dette sjansen for å skille seg ut og bli husket.
- Trekk frem det du er god på, og vær ærlig på hvor lang erfaring du har. Skriv både måned og årstall på tidligere jobber i CVen, for dersom du har jobbet et sted i seks uker vil intervjuer bli skuffet om hun tror du har et helt års erfaring.
Å beskrive seg selv med eksempler vil gjøre historien din mer troverdig.
- Si for eksempel at "jeg ble alltid spurt om å være med å arrangere det sosiale som skjedde på jobb, fordi jeg liker å skape litt liv rundt meg".
Våg å skille deg ut
Elisabeth Slettedal (SR-Bank) og Anette Steinsland (Azets) har begge erfaring med ansettelser. De delte sine opplevelser.
- Stikk deg frem, og fortell hvor god du er! Men vær ærlig. Det må vi som arbeidsgivere også være, sa de.
Med seg hadde de Ann-Helen Moum, som i dag jobber som leder for administrasjonsavdelingen i Kristiansand Eiendom. Hun har god erfaring med å kaste seg ut i utfordringer, og oppfordrer alle til å tørre, ta kontakt med folk og å vise at man vil.
[caption id="attachment_15881" align="alignnone" width="513"] Ann-Helen Moum fortalte om det å tørre, og å satse mot noe man ønsker seg.[/caption]
- Jeg ble ansatt finansrådgiver i SR-Bank i Søgne, og etter et år søkte jeg på stillingen som banksjef i Kristiansand. Denne fikk jeg ikke, men jeg visste at det var en ledig stilling som banksjef i Grimstad, tok mot til meg og spurte om denne. Den fikk jeg, og på det tidspunktet ble jeg landets yngste kvinnelige banksjef. Jeg kommer fra Vestlandet, og hadde ikke noe nettverk i Grimstad. Derfor måtte jeg skape det selv, og var veldig aktiv inn mot næringslivet og handelsstanden, fortalte Moum.
Da hun senere ønsket å flytte tilbake til Kristiansand søkte hun på en lederstilling i kommunen.
- Jeg kunne huke av på to av kravene i stillingsannonsen, men på resten tenkte jeg at "jeg har jo vært borti det". Jeg tunet CVen min inn mot denne jobben, og viste at jeg virkelig ville.
Moum trakk frem viktigheten av å klare å nøye seg med at noe skal være godt nok.
- Jeg har et relativt avslappet forhold til å gå på en smell. Jeg har høy arbeidsmoral, og har ofte gått inn i ting med altfor store ambisjoner som jeg senere ser at ikke er realistisk å gjennomføre. Da går jeg tilbake, ser på hva som faktisk var bestillingen, og sier meg fornøyd med å levere på det.
Hun avsluttet:
- Karriere er et middel, ikke målet. Målet er å ha det godt, også må vi fylle livet med det vi ønsker for å få det godt selv. Selv har jeg det godt når jeg blir utfordret og kjenner at det gjør litt vondt.