Aptum Kommunikasjon
- Passer oppgaven å etablere og utvikle en bedrift for alle?
Det mest lærerike var i forbindelse med en jobb jeg ikke fikk, hvor første- og andregangsintervjuet innebar oppgaveløsing, diskusjon av besvarelse og personlighetstesting. Det var her at egenskapen optimistisk – i kombinasjon med øvrige karaktertrekk og kompetanseprofil – skapte usikkerhet i ansettelseskomiteen.
Med kraftig nedbemanning i oljesektoren og tilstøtende bransjer, har mange flinke folk mistet jobben. Akkurat nå er kanskje noen av dem midt i en intervjuprosess. Andre vurderer å starte for seg selv. Næringslivet og politikerne tror i
hvert fall på en markant økning av gründervirksomheter i regionen; at nød vil lære naken kvinne å spinne forretningsideer.
Det kan godt være. Men passer oppgaven å etablere og utvikle en bedrift for alle? I 2014 utførte amerikanske Gallup en studie av tusen suksessrike gründere for å finne ut hvilke personlighetstrekk som kjennetegner dem. Funnene ble presentert i magasinet Forbes:
1) Forretningssans – man tar beslutninger ut fra muligheten for profitt.
2) Selvtillit – man kjenner seg selv og kan lese andre.
3) Kreativitet – man forstår hvordan et eksisterende produkt kan bli enda bedre.
Når dette kombineres med risikovilje, besluttsomhet, evne til nettverksbygging og overbevisningsevne begynner det å tegne seg en form som passer enkelte jeg kjenner, men ikke majoriteten. Grovt generalisert: Noen finner på, andre passer på. Det viktigste er ikke kategorien, men å vite hvilken man tilhører. Ære være gründerne, de er skjelettet i samfunnet. Vi andre, kjøttet på beinet, må fremdeles gjøre våre hoser grønne for å få innpass hos en arbeidsgiver. Noen ganger matcher bedriftens og egne behov hverandre, andre ganger ikke. Som dokumentert optimist har jeg imidlertid sterk tro på at dette har en tendens til å ordne seg. I hvert fall hvis man er bevisst på hva man kan og ikke kan, har litt tålmodighet og vet omtrent hvor man vil.