SPENN
Nina Mevold, administrerende direktør ved SSHF. Foto: Endre Hovland

- Kvinnelige ledere opplever andre forventninger enn menn

24.08.2018 | Tekst: Ingrid Michalsen. Foto: Endre Hovland
Den nye administrerende direktøren for Sørlandet sykehus er vant til maktkamper og sterke fagmiljøer. Men om hun kommer med eller uten alderstillegg rundt midjen, det synes hun er helt uvesentlig.
Du er i dag kommunaldirektør for helse- og omsorgsavdelingen i hjembyen din, Bergen. Hva blir den største overgangen, når du nå tar over direktørstillingen på Sørlandet sykehus?

– Det som egentlig har slått meg er hvor mange likheter det er. Sammenlignet med nåværende jobb er organisasjonene omtremt like store, like mange ansatte, like mange ledere som skal rapportere til meg og et noenlunde likt budsjett. Begge leverer også helsetjenester. Men enhver lederjobb er forskjellig, og hver organisasjon har sine utfordringer og sin kultur.

– Men kulturelt, er det avstand mellom Bergen og Sørlandet?

– Her i Bergen kjenner jeg mange. Nå må jeg bygge et nytt nettverk, og bli kjent med Sørlandet, med egen organisasjon, samarbeidspartnere i offentlig og privat sektor og andre relevante aktører. Men jeg gleder meg til å bli kjent med sørlendingene. Jeg tror ikke forskjellene mellom sørlendinger og bergensere er så store.

– Du har allerede rukket å bli diskutert på Dagsnytt 18, etter et portrettintervju med Agderposten. Journalisten brukte innledningen av intervjuet til å beskrive utseendet ditt, som tykkelsen på håret og midjemålet ditt. Hvordan synes du selv det var å få eget utseende karakterisert slik?

– Personlig så tok jeg det med stor ro. Jeg hadde god dialog med journalisten og fikk portrettet til gjennomlesning før det ble publisert. Intervjuet var i det store og hele veldig bra, og jeg ønsket ikke å korrigere journalistens oppfatning av utseendet mitt. Jeg stusset imidlertid over formuleringens relevans. Jeg synes det var et gammelmodig grep, og et uttrykk for at journalisten hadde spesifikke forventninger til meg og hvordan jeg skulle se ut. «Ubegripelig alminnelig»? De aller fleste av oss er jo det.

– Hva med debatten som oppstod?

– Jeg ønsket ikke oppmerksomhet på mitt utseende. Men portrettet er et eksempel på at kvinnelige ledere opplever andre forventninger enn menn. Og det trenger vi å snakke om. Selv om jeg personlig aldri har hatt negative opplevelser knyttet til det å være kvinnelig leder tidligere.

– Du kommer til en organisasjon som er preget av interne maktkamper, høylytte lokaliseringsdiskusjoner og sterke fagmiljøer. Hvordan går du løs på oppgaven?

– Alt du nevner her, det er jeg vant til. Det blir man når man over tid har jobbet i store organisasjoner som et universitet, med ulike fagområder, eller i en stor kommune, med posisjon, og opposisjon, og kamp om midlene. I komplekse kunnskapsinstitusjoner er det regelen. Jeg forventer å treffe på sterke, flinke fagfolk som har stor lojalitet til fagområdet sitt. Men felles for dem jeg kommer til å jobbe med, vil jeg anta, er at vi har én felles ambisjon: Å utvikle Sørlandet sykehus til et enda bedre sykehus for innbyggerne.

– Hva slags sjef vil de 8000 ansatte på sykehuset få?

– De får en ambisiøs leder og en resultatorientert leder, som har tro på involvering og samarbeid. Jeg stiller krav til de rundt meg, men de vil oppleve at jeg stiller høye krav til meg selv også. Så håper jeg at de oppfatter meg motiverende og flink til å lytte. Jeg har tro på at du som leder får gode resultater gjennom å legge til rette for åpen dialog før viktige beslutninger.

FAKTA: Nina Mevold (51)

Stilling: Administrerende direktør for Sørlandet sykehus

Bor: Sandalsbotn i Bergen. Har kjøpt pendlerleilighet i Kristiansand, nærme Baneheia.

Familie: gift med Erik. To barn, Andrea 22 og Olav 18.

Leser: mest på ferie, og da går det i romaner. Som Elena Ferrante eller Haruki Murakami.

Hører på: nyere musikk somCaravan Palace. Nina Simone har vært en favoritt lenge. Og kormusikk, store korverker. Jeg har selv sunget i kor.

Gir meg energi: å gå på toppturer. Og en god spinningøkt er alltid bra. Det er godt for kreativiteten.
facebook