SPENN
Jens Øystein Eide er opptatt av tradisjoner, og jobbet seg til en plass i familiebedriften.

- Jeg lever for dette, og av dette

23.12.2019 | Tekst: Margrethe Saga. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Siden 1946 har familiebedriften Jens Eide satt Lillesand på kartet. For slakter og pølsemaker Jens Øystein Eide er stoltheten til faget det viktigste.
– Hvorfor er du så stolt av faget?

– Det er et fag som er bærer av så mye tradisjon. Mat, matkultur og kvaliteten på det vi holder på med. Det å skape er viktig for meg, og vi skaper jo noe vi er stolt av hver dag.

– Det var din far som grunnla bedriften Jens Eide i 1946, men hva var det som fikk deg til å ville gjøre det samme?

– Jeg kjente tidlig på stoltheten til familietradisjonen. Da jeg var 10–12 år gammel fikk jeg lov å få et kjøttstykke som jeg stod i butikken og lagde til. Jeg lagde bacon, og jeg lagde mine egne pølser. Jeg hadde mitt eget bord, og stod ute i butikken blant kundene for å selge produktene mine.

– Du er utdannet slakter og pølsemaker, og har en brennende interesse for faget?

– Jeg har hele tiden vært opptatt av å lytte og lære, og sette sammen min kunnskap med andres kunnskap for å komme videre. På 70- og 80-tallet merket jeg at kundene begynte å reise mer, og etterspurte nye produkter de hadde smakt på i utlandet. Da dro jeg på en studietur for meg selv, og fikk mange nye ideer! Det gjorde at vi var de første i landet som lagde grove pølser, og kundene viste raskt at det var marked for denne typen produkter.

– Hvordan er det å jobbe med kjøttprodukter i en tid hvor stadig flere blir opptatt av å spise mindre kjøtt?

– På et tidspunkt vil vi merke dette. Per i dag merker vi at det er større fokus på det å spise trygg og bærekraftig mat. Her har vi et fortrinn, fordi vi håndterer hele verdikjeden under samme tak. Ved å bruke lokale bønder sikrer vi også at transportetappen for dyrene blir kortest mulig, noe som er bra både for miljøet og for dyrene. Jeg er opptatt av at driften skal være så bærekraftig som mulig, og at dyrevelferden skal være god.

– Hva er de konkrete arbeidsoppgavene til en slakter og pølsemaker?

– Som slakter tar du imot dyret når det ankommer slakteriet, og det er slakterens ansvar å ta imot dyret på en trygg, forsvarlig og god måte. Videre er det selve slaktingen, og når dyret er slaktet ligger kjøttet til avkjøling over natta. Deretter skjærer slakteren kjøttet i ulike deler, og lager for eksempel biffer og fileter. Pølsemakeren lager pølser, pålegg og pinnekjøtt, samt flere andre produkter som burgere og kaker. I dag spesialiserer flere og flere seg til kun å drive med et felt, men da jeg tok utdanningen var den bredere.

– Hva er det aller fineste med jobben?

– Det er at det er bærekraftig. Alt skal bli spiselig, det skal gi matglede rundt bordet. Derfor er jeg opptatt av kvalitet fremfor kvantitet. Jeg lever for dette, jeg lever av dette og jeg gjør det med stolthet.

– Det blir vel en del smaking når du jobber med disse tingene, men hvilket produkt er du aller mest glad i selv?

– Alt er godt, og det er ikke lett å favorisere det ene fremfor det andre. Det er helt klart at når høsten kommer og fårikålen er klar, så er det helt unikt! Men det å finne en perfekt marmorert biff av okse eller ku er også fantastisk, for ikke å snakke om svinestek med brun saus og surkål. Mat er fantastisk!

FAKTA: Jens Øystein Eide (63)

Stilling: Slakter og pølsemaker, daglig leder ved Jens Eide

Familie: Gift, fem barn, svigerbarn og seks barnebarn

Bor: På Tingsaker i Lillesand

 
facebook