SPENN
Aslak Andersen, daglig leder i Otera Infra

– Ikke unaturlig at noen bedømmer meg ut fra alderen

06.08.2021 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Aslak Andersen ble daglig leder for elkraft-entreprenørene Otera Infra som 34-åring, og årets unge leder på Sørlandet i 2018. Han er god på tall og struktur, men mener selv han kan bli bedre på det menneskelige.
– Er du lei av begrepet «ung leder», Aslak?

– Jeg føler ikke så mye rundt det, men det er jo et faktum. Jeg er en ung leder. Beslutningene mine tas forhåpentligvis fordi de er logiske og rasjonelle, og da er det irrelevant hvor gammel jeg er. Når det er sagt, så er det vel ikke unaturlig at noen bedømmer meg ut fra alderen. Hvis jeg hadde fått en 26-åring som leder, så hadde jeg nok også spurt meg om han hadde erfaring nok.

– Hvorfor har det gått så fort?

– Jeg har hatt gode folk rundt meg, som har gitt meg ansvar i ung alder. Jeg har hatt lyst til å få til ting, men det er ikke sånn at jeg alltid har drømt om å bli leder. Jeg valgte matematiske fag i studiene, og i begynnelsen av arbeidslivet var jeg veldig rettet mot finans. Det var lite fokus på mennesker. Og noe av det har jeg i ryggsekken fortsatt.

– Du er bedre med tall enn med mennesker?

– Jeg er tallorientert, men det å være leder handler mye om å være tett på folk. Jeg bryr meg om menneskene, men det å få de ansatte til å oppleve det sånn er ikke alltid like enkelt. Jeg er nok en motiverende og resultatorientert leder, men det å være en støttende leder når noen har utfordringer – det kan jeg bli bedre på.

– Du befinner deg i en veldig resultatorientert bransje, hvordan lykkes man?

– Jeg ønsker å være en åpen leder som kan diskutere alt. Det er små marginer mellom en kjempekontrakt og ingen kontrakt, og man overlever ikke på gamle rutiner. Man må være best, og da bør alle synspunkter på bordet til enhver tid. I krisesituasjoner kan autoritær ledelse ha et spillerom, men det er ingen permanent løsning. Da jeg begynte her var det litt krise økonomisk, og da er det ikke alltid tid til demokratiske prosesser. Men det sitter mye kompetanse i alle hoder, og det er viktig å få den frem.

– Dette er en mannsdominert bransje, hva kan du gjøre med det?

– Det positive er at andelen kvinner i selskapet har økt med mange hundre prosent siden jeg begynte. Men det er likevel bare ni kvinner – av 250. Jobben innebærer elektro, arbeid i høyden og i noen situasjoner også tung last på ryggen – det har vært en oppskrift for mannsdominans. Men vi har veldig fokus på mangfold, også i form av andre ting enn kjønn. Vi har igangsatt konkrete tiltak for et inkluderende arbeidsmiljø, og vi har fokus på dette på utdanningsmesser og på nyansatt- og lærlingsamlinger. Men det aller viktigste er å fortelle hva vi faktisk gjør her, slik at ungdom som vurderer et yrke ser hvor spennende denne jobben kan være, med muligheter for begge kjønn.

– Du kommer sannsynligvis til å være leder i mange år fremover. Hvordan er fremtidens leder?

– Mange ting er påvirket av teknologi, så det er en kompetanse ledere må ha for å forstå verden og henge med i svingene. Vi hører jo om ledere i Norge som fortsatt ikke bruker e-post, så dette skjer neppe over natta. Selv er jeg livredd for å bli gammel, i form av å ha en utdatert verdensforståelse. Jeg prøver å spille de samme spillene som guttungen min, slik at jeg holder meg ung…

FAKTA: Aslak Andersen (36)

Stilling: Daglig leder i Otera Infra

Fra: Lyngdal, bor i Kristiansand

Bakgrunn: Daglig leder siden 2018, tidligere økonomisjef i selskapet. Har hatt ulike stillinger i Agder Energi, og er utdannet siviløkonom ved NHH i Bergen.

3 prinsipper for ledelse:

1 – Åpen og inkluderende. Få frem synspunkter for best mulige valg.

2 – Endringsorientert. Ikke bli stående på stedet hvil.

3 – Tydelig. Sett retning og skjær gjennom hvis nødvendig.
facebook

Relaterte saker