Roar Osmundsen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen. Foto: Anja K Wunsch

- Helt nødvendig støtte til bedriftene

27.03.2020 | Ingrid Michalsen
Fredag ble det klart at regjeringen innfører en svært etterlengtet støtte til bedrifter som sliter, også kalt kontantstøtte. Dette er svært gode nyheter for sørlandsk næringsliv. 




 

Det blir lagt opp til at ordningen vil ha et omfang på 10-20 milliarder kroner per måned, avhengig av hvor mange bedrifter som kommer til å benytte seg av den.

– Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte. Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Det arbeides sammen med Finans Norge med en løsning der bedriftene søker støtte gjennom en sentral digital portal. Behandlingen av søknadene skal i stor grad være automatisert og basert på tilgjengelige registerdata. Det vil bidra til at ordningen kan iverksettes raskt og at pengene blir utbetalt så snart som mulig.

Lettelse for bedriftene

Næringspolitisk leder, Roar Osmundsen, i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen sier dette er svært gode nyheter for bedriftene.

– Vi er veldig glade for at regjeringen innfører en kontantstøtte for bedriftene. Permitteringsreglene løste et stort problem da de kom, men nå handler det om alle kostnadene som likevel løper, der husleie og leasingkostnader er to svært store.

– En slik pakke er helt nødvendig. Det var verken mangel på tilbud eller etterspørsel i markedet, men behovet for å stenge ned samfunnet, som førte til at all aktivitet stoppet opp for svært mange, supplerer han.

Osmundsen forteller at Næringsforeningen jobber sammen med Kvadraturforeningen og Sørlandsparken Næringsforening i påvirkningsarbeidet i denne saken.

– Alle medlemmene våre er i samme båt. Ved å tale med én samlet stemme får vi en sterkere røst, noe vi så da vi løftet en sak til NRK Dagsrevyen onsdag denne uken, sier han.

Osmundsen forteller at de når har ute en medlemsundersøkelse hos de tre organisasjonene. Denne viser at flere bedrifter vil slite med å betale regningene hvis ikke det kommer friske penger inn.

–  Sju prosent har penger til de neste to ukene, 13 prosent for de neste to til fire ukene. 59 prosent har for mer enn åtte uker, sier Osmundsen, og minner om husleia som forfaller 1. april for de aller fleste.

– April til juni er en travel tid første halvår, folk går mer ut på kafeer og restauranter, de kjøper gjerne nye klær, går til frisøren- dette er tiden for konfirmasjoner, brylluper, 17. mai-feiring, skoleavslutninger og sommerfester. Derfor er innretningen som støtten får så viktig, dette treffer så bredt, og våre tre organisasjoner vil jobbe tett inn mot myndigheten her, utdyper Osmundsen.

I pressemeldingen skriver regjeringen at kompensasjonsordningen vil baseres på sju prinsipper:

  1. Ordningen skal være effektiv og virke raskt


Pengene skal bli utbetalt som en kontantstøtte, og komme næringslivet til gode så fort som mulig. Å benytte bankene og tilgjengelige registerdata, i stedet for å sette opp en ny byråkratisk organisasjon, vil bidra til det.

  1. Ordningen skal være målrettet


Støtten skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall. Kompensasjonsbeløpet skal dekke uunngåelige kostnader, som for eksempel husleie og forsikringer.

  1. Ordningen skal være midlertidig


Kompensasjonen skal i utgangspunktet gjelde for to måneder, men kan bli forlenget.

  1. Ordningen skal favne bredt


De økonomiske konsekvensene av virusutbruddet rammer norsk næringsliv bredt og treffe næringer som har behov for hjelp og som ikke har evne til å bære sine faste kostnader. Ved å etablere én omfattende ordning som treffer bredt, reduserer vi sannsynligheten for å måtte innføre små spesialordninger rettet mot enkeltbransjer eller tilfeller.

  1. Ordningen skal være enkel


Det må være så enkelt som mulig både å benytte og administrere ordningen.

  1. Ordningen må være i samsvar med statsstøtteregelverket


Ordningen må utformes slik at den ikke kommer i konflikt med statsstøtteregelverket.

  1. Ordningen må kunne etterleves og kontrolleres


Den enkelte bedrift må selv søke om støtte, og vil stå ansvarlig for at opplysningene er korrekte og for ikke å misbruke ordningen. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar med ordningen.



facebook

Relaterte saker