John Elkington, som er opphavsmannen til den tredelte bunnlinjen, - der det ikke bare er en økonomisk bunnlinje, men også en sosial og miljømessig linje, så framover og drøftet hvordan man kan få til et gjennombrudd for bærekraften.

- Fokuser på endring for å få resultater

31.03.2017 | Asle Stalleland, Strømmestiftelsen
-Det er mulig å tjene gode penger, samtidig som man tar hensyn til miljø og arbeidsforhold. Samtidig utfordres vi av økte avstander og populisme, og trenger nytenkning innen næringslivet for å sikre bærekraft i fremtiden.
Rundt 130 deltakerne stilte på CSR-konferansen i Kilden torsdag, som arrangeres av Kruse-Smith Stiftelsen, Strømmestiftelsen og DNB.

Foredragsholder og filosof Henrik Syse åpnet med å peke på en rekke utfordringer i vår tid.

- En av de viktigste er balansegangen mellom å takle forandring og se muligheter, samtidig som man tar vare på grunnleggende verdier. De må kombineres, mener Syse, noe som ikke alltid er så enkelt i en verden der avstandene på mange måter blir større.
Hvis du fokuserer på resultater, vil du ikke oppnå endring, men hvis du fokuserer på endring, vil du oppnå resultater

- Trump vil kalle oss som er samlet her for elite, sa Syse. - Hvordan kan man fremme bærekraft i en verden der populisme og lettvinte løsninger så lett vinner fram?

Bærekraftig endring

John Elkington, som er opphavsmannen til den tredelte bunnlinjen, - der det ikke bare er en økonomisk bunnlinje, men også en sosial og miljømessig linje, så framover og drøftet hvordan man kan få til et gjennombrudd for bærekraften.

- Hvis du fokuserer på resultater, vil du ikke oppnå endring, men hvis du fokuserer på endring, vil du oppnå resultater, påpeker Elkington.

Leder for Future-Fit, Geoff Kendall pekte i likhet med Syse på den manglende tilliten i samfunnet som en nøkkelutfordring. Globaliseringen har skapt økende inntektsforskjeller, som ødelegger tilliten i samfunnet og fremmer populisme. Han oppfordret til nytenkning og siterte Einsteins «Vi kan ikke løse problemer med den samme tenkemåten som skapte dem».

- Hvis man bare tenker bruttonasjonalprodukt, vil man ikke få til bærekraftige endringer, sa Kendall, og oppfordret til å endre tankesettet fra å maksimere bruttonasjonalprodukt til å maksimere «god vekst».

Det ble presentert en rekke gode eksempler på hvordan bedrifter kan vise samfunnsansvar i praksis. Silje Veen fra TDV Invest fortalte om firmaets satsing på sosialt entreprenørskap, og presenterte inspirerende resultater om hvordan ungdom med rusproblemer og ensomme eldre har fått et bedre liv.

Business og bistand

Gudleik Njaa i Grieg Invest fortalte om investeringer i utdanning i noen av verdens fattigste land og hvordan dette bedrer skolehverdagen for flere hundre tusen elever. Kan flere bunnlinjer være god forretning?

-Ja, absolutt, mener Njaa.

Og det er et marked som burde interessere flere. Som Christian Thommessen, styremedlem i SustainAbility påpekte:

- Det finnes omkring en milliard mennesker innenfor de vestlige markedene, mens det er tre milliarder mennesker i markedet av de som befinner seg i segmentet over de aller fattigste i utviklingsland.

John G. Bernander ledet konferansen med sedvanlig innsikt og humor. I paneldebatten mot slutten av konferansen ledet han paneldeltakerne inn mot konferansens hovedtema – «Kan flere bunnlinjer være god forretning?». Panelet mente det har skjedd en positiv utvikling i CSR-debatten de siste årene. Mens mange tidligere var kritiske til å tjene penger på investeringer og business med fattige, oppleves det nå en generell enighet om at dette er bra – så lenge man jobber langs alle tre bunnlinjer.

Investor og kunstsamler Nicolai Tangen er blant konferansens viktige støttespillere. Han avsluttet med å fortelle om filantropi fra sitt ståsted.

- Jeg gir tilbake til samfunnet fordi jeg synes det er den rette tingen å gjøre, poengterte Tangen.
facebook

Relaterte saker