- Flytende offshorevind er fremtiden

14.02.2019 | May Baagøe Broughton
Det sa Leif Delp, leder for flytende offshore vind teknologi ved Equinor ASA, da han gjestet Olje- og Energikonferansen tirsdag.
Ideen til flytende vindparker oppstod i 2001, og første forslag kom på banen i 2003. Konseptet er at en standard offshore vindturbin står på et strukturert fundament, og er forankret til havbunnen. Delp forteller at fornybar energi er et voksende marked, og per i dag kommer 30 prosent av elektrisk forbruk fra denne energikilden. På sikt ønsker Equinor at 15 - 20 prosent av all produksjon skal være fornybar energi, og dette vil de oppnå gjennom sikre og effektive operasjoner, lønnsomhet gjennom en robust portefølje, nye forretningsstrategier og lavkarbon løsninger.

Satset i Skottland

I 2017 åpnet daværende Statoil (nå Equinor) verdens første flytende vindpark, Hywind Scotland. Her bruker man konvensjonell teknologi fra olje- og gass og vindturbinteknologi, og kobler dette sammen.

- Vi ser at vi har fått noen løsninger som fungerer veldig bra, og noen som har veldig stort potensial til forbedring. I tillegg er også kommersialisering og visualisering viktig, sier Delp og utdyper videre:

- Det at Skottland har vært med å støtte oppstarten av vindparken har vært utrolig viktig for oss. Den erfaringen vi tar med oss herfra vil gi åpning for nye globale muligheter for vindkraft.

Et annet viktig prosjekt som skal være ferdigstilt innen 2022 er Hywind Tampen. Dette prosjektet kan bli det første hvor havvindturbiner brukes til å elektrifisere olje- og gassinstallasjoner. Equinor ønsker på sikt å kommersialisere flytende vindturbinparker og innen 2026 håper de at det skal være en realitet.

- På midten av 2020-tallet ønsker vi å ha på plass en storskala vindturbinpark med 50 til 100 turbiner, forteller Delp.

De ser på Nordsjøbassenget, men ufordringen er, ifølge Delp, at Norge foreløpig ikke har incentivene til å gjennomføre et såpass stort prosjekt, og derfor undersøker de også områder i Sør-Europa, Japan og California. Sistnevnte skal være karbonnøytrale i 2045, og 60 prosent av deres energi skal være fornybar kraft innen 2030.

- De har sol, men den har kun topproduksjon midt på dagen mens forbruket er på topp ettermiddag og kveld. Det finnes ikke gode nok lagringsløsninger, så de må ha et alternativ til sol og da er vindkraft et meget godt alternativ, utdyper Delp.

Ønsker norske leverandører med på laget

Macgregor Pusnes er en aktør som har vært med og bidratt til prosjektet Hywind Skottland med forankringssystemer, og ifølge Delp kan de også være en fremtidig leverandør inn i andre vindturbinprosjekter. Equinor ønsker nå å få kontakt med flere norske underleverandører.

- Vi følger med i markedet og ser etter aktører som kan være aktuelle. Det er også viktig at aktører som ønsker å være med på laget tar kontakt direkte, så kan vi ta et møte, sier Delp.

Flytende offshore vind er fortsatt liten i forhold til olje og gass, men det er et nytt marked som vil bli utviklet over tid.

- Vi har erfaring fra bunnfaste vindturbiner, og det har vært opp til 50 prosent kostnadsreduksjon. Et av områdene hvor vi har sett store kostnadsreduksjoner er å bruke støpeprinsipper fra bygging av boreplattformer, forteller Delp og fortsetter:

- Generelt kan vi hente mye læring fra tidligere prosjekter.

Han forteller at de siste prosjektene de jobber med nå er subsidiefrie. Det er ingen offentlig støtte i Tyskland, Nederland og UK, og dette viser at den kostnadskuttkurven er reell.

- Vi må få frem de optimale løsningene slik at vi får opp konkurransen, sier Delp.

Olje- og energikonferansen ble arrangert av DNB, GCE Node og Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.
facebook

Relaterte saker