- Er du sprø og gal nok, kan du få til mye
– Du har hatt mange store tanker de siste årene, hvordan har de blitt møtt underveis?
– Vi hadde grillfest i kjelleren her i 2011, og den gangen var det bare et stort åpent hull. Da sa jeg at det kom til å jobbe 200 mennesker på øya innen fem år, og mange så nok litt rart på meg. Innen to år jobbet det 200 mennesker her, innen fem år hadde vi passert 500. Så aksepten har kommet etter hvert, det er lov å tenke stort. Jeg føler at folk heier veldig på det vi holder på med.
– Hva er det overordnende målet ditt her?
– Hunsfos opplevelse skal bli det største kurs- og konferansestedet på Sørlandet. Og vi skal by på noe unikt. Det holder ikke lenger å bare bygge en bygning. Restaurering av gamle hus som har sjel er noe folk vil ha. Vi jobber også med å bygge et hotell, som skal bli Sørlandets største, og vi skal drive med aktiviteter som man ikke får oppleve andre steder. Folk vil ha litt sirkus. Min filosofi er å tørre å by på noe utenom det vanlige.
– Hvordan får man folk til å tro på slike prosjekter?
– Ved å skape engasjement, få med seg næringslivet og få alle rundt til å være positive og tørre å satse. Det handler om energi, å gi av seg selv og ha tro på noe. Man må tenke mye større enn det som er realistisk, da får man til mye mer. Og bekymringer må man kutte ut. 80 prosent av dem blir det aldri noe av uansett. Skal man komme videre, må man våge å gå nye veier.
– Hvor har du fått selvtilliten fra?
– Det har bare kommet naturlig. Jeg har alltid jobbet døgnet rundt med forskjellige prosjekter. Jeg hadde min første sommerjobb da jeg var åtte år, og har drevet egne firmaer siden jeg var atten. Da Quality Hotel åpnet i Sørlandsparken på 90-tallet, søkte jeg, men fikk ikke jobb. Tre dager før åpningen bestemte jeg meg for å begynne der likevel.
– Hva mener du?
– Jeg dro ut dit og jobbet hele dagen, og det gikk et par døgn før kjøkkensjefen forsto at jeg ikke hadde noen arbeidskontrakt. Jeg sa at jeg ikke skulle ha lønn, jeg skulle bare være der og lære. To dager etter fikk jeg jobb. Jeg begynte i oppvasken, var ryddegutt i baren, og sto i resepsjonen på natta. Jeg har ingen sperrer, ingen kan fortelle meg at det er noe jeg ikke kan gjøre. Så lenge du gjør en god jobb og oppfører deg ordentlig, så kan du komme langt.
– Du bodde i Hong Kong til du var 17 år. Hva tok du med deg derfra?
– Arbeidskapasitet. Det å se muligheter, det å tenke stort. Hong Kong er en plass hvor det pulserer hele tiden, og da jeg kom til Kristiansand var det som å dra 50 år tilbake i tid. Men selv om vi er på en liten plass, kan vi skape mye gøy. Vi klarte å samle 50 000 på Julegada i Vennesla i desember, og det hadde aldri blitt gjort før. Er du sprø og gal nok, kan du få til mye.
– Du har en del ansatte gjennom flere virksomheter, hva slags leder er du?
– Jeg er veldig opptatt av at folk skal tørre å gjøre feil. Jeg henger ikke over dem og forteller hva de skal gjøre, de må lære av erfaring. Og så skal det være gøy. Jeg starter hver dag med å komme inn og si «God morgen, alle sammen!», og hvis noen har bursdag, synger jeg bursdagssang i kantina. Det skal være litt galskap. Det skaper stemning.
– Kan det bli litt for mye Agnar?
– Sikkert. For noen vil det alltid være for mye Agnar, og så er det andre som ikke kan få nok. Jeg er den jeg er uansett.
FAKTA: Agnar Espegren (43)
Stilling: Daglig leder i Hunsfos opplevelse. Styreleder i Hunsfos Næringspark AS
Bakgrunn: Gått hotellfagskole, vært direktør for flere hoteller. Har en rekke andre virksomheter og verv
Bor: Kristiansand
Sivil status: Gift, tre barn
Leser: Veldig lite. Ser heller en god film
Hører på: Hvis jeg kan velge, spiller jeg country. Gjerne Garth Brooks
Gir meg energi: Mennesker