Rundt 50 aktører deltok på innspillsmøte om regionhovedstaden Kristiansand.

- En regionhovedstad må bidra til vekst og utvikling i hele Agder

16.09.2020 | Margrethe Saga
Kristiansand som regionhovedstad var tema da Næringsforeningen og Kristiansand kommune inviterte til innspillsmøte denne uka.
- Det å bli en regionhovedstad krever handling over tid, og for å lykkes er man avhengig av tillit i befolkningen, sa Høye Høyesen, regiondirektør i NHO Agder, i sitt åpningsinnlegg.

Rundt 50 aktører fra offentlig og privat næringsliv deltok på møtet, og mange trakk frem tillit, åpenhet og raushet da de skulle mene noe om hva som er viktig for en regionhovedstad.

Hele fylket inkluderes

Om vi trenger en regionhovedstad, og om det nødvendigvis er Kristiansand, var også temaer som ble løftet. Høyesens innlegg var et av fem åpningsinnlegg.

- Det er viktig for en regionhovedstad ikke å mele sin egen kake, men å se hele regionen. Jeg håper Kristiansand blir motoren som får flyet til å fly, sa han.

Katrine Lia, nyhetsredaktør i Agderposten, trakk frem åpenhet.

- Det finnes noen kulturforskjeller i regionen, og for mange i Arendal fremstår Kristiansand i dag som lukket.

Odd Henning Sirnes fra MT Seperation Flekkefjord var en av representantene for den vestre delen av fylket. Han ønsker å samle fylket, og få ned avstanden fra vest til øst.

- Generelt har vi følt at Kristiansand stopper ved Søgne, og at det ikke skjer så mye lenger vest. Nå vil vi gjøre oss attraktive for Kristiansand, slik at vi alle kan dra nytte av hverandre, og få ned avstanden slik at Kristiansand stopper ved Flekkefjord.

Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker, påpekte at tittelen som regionhovedstad ikke kommer av seg selv.

- Det er viktig at alle i regionen fremsnakker hverandre. Kristiansands konkurrent er ikke Arendal, men andre regioner. Arendalsuka er et eksempel på noe som er viktig og bra for alle å være med på, sa hun.

Ivelandsordfører Gro-Anita Mykjåland mener det er viktig å ha en regionhovedstad.

- Det er naturlig at det er Kristiansand som er det. Men det er svært viktig å huske på distriktskommunene, og være raus overfor alle kommuner dersom man skal lykkes. Som regionhovedstad må man bidra til vekst og utvikling i hele Agder.



Deltakerne arbeidet i grupper.

Landsdelens lokomotiv

I del to av møtet ble deltakerne delt inn i grupper for å diskutere temaet. Under oppsummeringen etterpå ble delingskultur, tillit og det å spille hverandre gode trukket frem som viktig for en regionhovedstad.

- Om Kristiansand skal være en regionhovedstad må det være et lokomotiv for landsdelen. Vi må skape attraktivitet, og gi mer enn vi tar.  Det handler også om å stå samlet nasjonalt, kjøttvekta teller, sa Vibeke Bals Borge Håverstad fra Cameron Sense.

- Vi må modernisere omdømmet til regionen, og jobbe for å tiltrekke oss de beste hodene. Det er viktig å huske på at vi ikke bare er barnas landsdel, selv om vi er det også, sa Vibeke Holm Ruud ved Aquarama.

- En regionhovedstad må være ambisiøs og stolt av landsdelen, sa Steffen Syvertsen i Agder Energi, som i likhet med flere trakk frem at en regionhovedstad må gi mer enn den tar.

- Vi må få folk og bedrifter til å ville etablere seg her, være rause, vise åpenhet og gjestfrihet, mente Agnar Espegren ved Hunsfos.

Bruker innspillene

Ordfører Jan Oddvar Skisland oppsummerte dagen, og sa at han nå vil jobbe videre

med hvordan Kristiansand kan bli en god regionhovedstad for hele regionen.

- Innspillene som kom frem i dag skal vi bruke i påvirkning ut mot det politiske livet på Agder, sa Trond Backer, administrerende direktør i Næringsforeningen, da han avsluttet møtet.

[caption id="attachment_19378" align="alignnone" width="459"] Trond Backer, Næringsforeningen. Foto: Kristin Wallem Timenes, Kristiansand kommune[/caption]
facebook