Alle foto: Erling Slyngstad-Hægeland
– En av trenerne kaller meg "Øksa"
– Det er vanskelig å forene bredde med topp. KIF har gjort noen forsøk på dette tidligere og da har nok de yngre følt at de var på dugnad for elitelaget. Turneringer har gitt overskudd som nærmest har blitt slukt inn i herrelaget. Da får du ikke menneskene med deg. Nå er det ett lag, og så har vi AK28 og Randesund med oss, og det er der vi skal få frem de unge talentene. I tillegg skal vi naturligvis speide utover mot andre lokale klubber.
– Så dette skal være et lag med lokal forankring?
– Det er helt nødvendig å få tilskudd utenfra, men ja, det lokale er viktig. Vi har allerede fått tilbake noen kristiansandere som har vært ute og fått god erfaring. Det er også viktig at vi er synlige i lokalsamfunnet, og at folk kan komme innom og prate. Jeg håper det blir mye besøk fra folk som kommer inn og vil prate om håndball og frivillighet.
– Hva vil suksess være for dere? Og hva skal til for at dere lykkes?
– Kristiansand Topphåndball ble startet med et mål om å rykke opp, aller helst det første året, og i løpet av kort tid være synlige i norsk herrehåndball. Det handler om spissing, rent sportslig, men også å være tøffe på avtaleverk. Vi er helt avhengig av økonomi, og å få det lokale næringslivet med på dette. For at guttene skal lykkes på banen, må apparatet rundt dem være solid. Der kommer jeg inn. Jeg er ikke bare den som styrer butikken, men også en person de kan komme til for hjelp og støtte i det daglige. Det er viktig at de føler trygghet, slik at de kan konsentrere seg om å levere på parketten. Vi har også god kontakt med eliteserieklubbene i regionen, og kan lære mye av dem.
– Du har tidligere omtalt deg seg selv som både hard og myk. Hva slags leder er du?
– Jeg prøver å være tydelig og omsorgsfull samtidig. En av de etablerte trenerne i Randesund kaller meg «øksa». Jeg tror han mener det som et kompliment, og det er nok fordi han mener jeg er mer tydelig enn sørlendinger flest. Jeg går ikke rundt grøten. Og hvis det er nødvendig å være litt tøff med noen, så er jeg det. Man kan komme til meg og få ærlige svar, og jeg ikke redd for å gå i diskusjoner med noen. Det er helt nødvendig som leder.
– Hvordan tror du fremtidens leder er?
– En leder bør være mer lyttende og myk i dag enn det vi så tidligere. Tillit til dem man arbeider sammen med er viktig. Ledere må forstå at de også har mye å lære av de ansatte og folk rundt seg, og det har vi kommet langt på. Den utviklingen vil fortsette.
– Hva må du bli bedre på, nå som du har fått denne jobben?
– Jeg må stå mer frem og være en frontperson, for eksempel i møte med media. Det er ikke noe jeg er vant til, og der har jeg noe å lære. Men jeg har mange gode folk rundt meg, som har erfaring med det. Og jeg gleder meg til å bli bedre på de tingene. Det må jeg, og det skal jeg.
– Er Kristiansand en håndballby, hvor dette prosjektet er liv laga?
– Mange av oss husker veldig godt KIF på 80-tallet. Da var det stinn brakke, og vi fulgte til og med treningene. Jeg får gåsehud nå, bare jeg tenker på det. Jeg kjenner ordentlig på at vi kan klare det igjen. Aquarama rommer i overkant av to tusen mennesker, og hvis vi klarer å fylle på med 1500–1600 på kort sikt, så skal vi være fornøyde. Og så skal det bli kø utenfor etter hvert …
FAKTA OM MONA NORDVIK (53):
Stilling: Daglig leder for den nye satsingen Kristiansand Topphåndball.
Bakgrunn: Begynner som daglig leder i Kristiansand Topphåndball 1. oktober. Har jobbet som daglig leder i Randesund de siste åtte årene. Spilt håndball i Fyllingen, på nest øverste nivå. Trenerutdannet. Også utdannet eiendomsmegler.
Bor: Kristiansand
Familie: Gift, tre barn
Leser: Biografier
Hører på: Rammstein
Gir meg energi: Trening