To ganger i året orienterer Næringsforeningen kommunalutvalget i Kristiansand om status i næringslivet. Foto: Anita S. Dietrichson

- Det går meget bedre i næringslivet

24.10.2018 | Margrethe Saga
Mandag 23. oktober orienterte Næringsforeningen kommunalutvalget i Kristiansand om status og utsikter for næringslivet i regionen. I tillegg ble det snakket om næringspolitiske saker som foreningen er opptatt av, blant annet havneflytting og byvekstavtale.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Næringsforeningen i Kristiansandsregionen avholder to årlige møter med kommunalutvalget. Møtet denne høsten fant sted tirsdag 23. oktober i Formannskapssalen i Rådhuset.

– Det går meget bedre i næringslivet. «Helsetilstanden» er betydelig bedre i år enn i fjor, aktivitetsnivået høyere, og forventinger til ansettelser og ordretilgang for 2019 har økt siden rapporteringen i mars. Svært få av våre medlemmer svarer at det er mangel på oppdrag, men marginene følger ikke med, sa administrerende direktør Anita S. Dietrichson og fortsatte:

– Vi er inne i et digitalt taktskifte, og spesielt innen denne bransjen har vi store utfordringer med å beholde og rekruttere nødvendig kompetanse.

Gullstandard

Hun viste til et dybdeintervju som viser at salget av nyttekjøretøy i 2018 vil få en «all-time-high».

- Ikke siden 2007 har salget vært så høyt. Også rekruttering er på et stabilt høyt nivå, og de siste tre kvartalene har ikke vært så høye siden det kraftige fallet i 2015. Vi ser at det spesielt er innen tekniske tjenester, IT, bygg og anlegg, samt industri og produksjon at etterspørselen av arbeidskraft øker mest, avsluttet Dietrichson.

Sekretær i styret til LO Kristiansand, Gaute Lien, bekreftet funnene til Næringsforeningen, og sa at de ser en sterk økning i postpakker, noe som skyldes vekst i netthandel generelt. I USA mottar en gjennomsnittsfamilie 50 postpakker per år, mens tallet i Norge er seks.

- Vi skal nok dit en dag, og dette må detaljhandelen ta innover seg, sa Lien.

Han var også opptatt av at «gullstandarden» i Norge må være fulle og hele stillinger.

Lyser ikke ut jobber

Denne høsten har Næringsforeningen gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer. På møtet ble denne presentert av næringspolitisk leder, Roar Vigeland Osmundsen. Han innledet med å presisere at det viktigste for næringslivet er stabile, forutsigbare rammebetingelser, og fortalte videre at tilgang på kompetent arbeidskraft er et av de viktigste temaene nå. Undersøkelsen viser imidlertid at mange jobber formidles i lukkede nettverk, uten å lyses ut.

- Over 60 prosent svarer ja på spørsmålet om bedrifter på Sørlandet i for stor grad ansette folk de kjenner fra før, sa Osmundsen.

Undersøkelsen viser også at bedriftene ønsker mer av noe landsdelen allerede er god på: samarbeid mellom bedrifter.

- Det gode klyngesamarbeidet har åpenbart gitt mersmak, kommenterte Osmundsen.

Bedriftene ble spurt om hvor viktige ulike politiske saker er for deres bedrift.

- Sammenslåingen til nye Kristiansand samt til et Agder opptar de fleste. Dette gjenspeiles i undersøkelsen, der disse to sakene har fått desidert høyest score, sa han.

Osmundsen trakk også frem flere saker som er viktige å huske på fra Søgne og Songdalen: å lage en helhetlig plan for Tangvall som besvarer ønsket om at stedet blir det viktigste sentrum vest i den nye kommunen, se på turisme i Søgne, skole i nederste del av Songdalen og avklare arealbruk på Nodeland.

- Videre må posisjonen til næringsområdene Mjåvann og Lohnelier beholdes i den nye kommunen, sa han.

Når det kommer til samferdsel er ny E39 fra Kristiansand til Mandal det viktigste for bedriftene, men både ny Gartnerløkke og Ytre Ringvei er viktig.

- Ny E39 bygges jo fra Breimyr og det er ikke finansiert ny vei mellom Kolsdalen til Breimyr. Så dette blir en stor utfordring videre. Og verdien av Ytre Ringvei må snakkes opp, sa Osmundsen.

Innspill fra politikerne

I møtet kom politikerne med flere konkrete innspill som Næringsforeningen vil ta med seg videre. Renate Hægeland (H) ønsket seg statistikk over utviklingen i handelsnæringen, Jørgen Kristiansen (KrF) ønsket at vi skulle være enda mer konkrete på behov næringslivet har, Abdulahi Mohamed Alason (A) ønsket seg en møteplass mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og Trond Blattmann (A) minnet om at alle stillinger bør lyses ut, og at NiKR bør ta tak i dette hos medlemsbedriftene.

- Innspillene som er kommet i møtet vil vi ta med oss videre inn i det strategiarbeidet og de mål som Næringsforeningen nå gjør for 2019, sier Dietrichson.
facebook

Relaterte saker