Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen, i panelet sammen med Gro Eide, NEW-leder, og Misbah Mirza, Seema-talent og faglig leder hos Cameron.

- De mannlige bedriftslederne må komme på banen

14.04.2016 | May Baagøe Broughton
Rundt 40 personer deltok på seminar om det nye pilotprosjektet, Likestilt Arbeidsliv hos Næringsforeningen onsdag. Men flere i paneldebatten etterlyste mannlige næringslivsledere på arrangementet.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Menn med makt må skjerpe seg, de har mulighet til å endre på dette, uttalte Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen.

Han var en av sju som deltok i paneldebatt under seminaret om Likestilt Arbeidsliv onsdag, og understreket at de har satt i gang interne tiltak i egen bedrift for å få flere kvinner i bedriften og i lederposisjoner.

Stor og viktig jobb

- Det er bare å være ærlige på at vi er for dårlige nå, både når det gjelder likestilling, men også mangfold generelt. Her har vi en jobb å gjøre, i likhet med veldig mange andre bedrifter i landsdelen, påpekte Ljøstad, som mener det er viktig å heie på initiativ som vil endre situasjonen.

- Jeg kan ta en sammenligning med Drammen. De bestemte seg for å endre image, satte i gang en rekke tiltak for å endre det, og har fått det til. Det samme må skje her på Sørlandet. Vi må bestemme oss for å endre imaget som likestillingssinke, og derfor er det viktig at vi heier på dette prosjektet.

Bedrifter som ønsker å delta i pilotprosjektet kan nå søke om å delta, fristen er 20. juni.

- Vi tror at vi har kommet langt på likestilling i Norge, men det har vi ikke. Ihvertfall ikke på lederstillinger. Vi ligger langt bak land som for eksempel USA, påpeker Gro Eide, forskingssjef på Elkem og leder for Node Eyde Women (NEW).

I 2012 gjennomførte NEW en undersøkelse blant kvinnene i nettverket om jobb, utdannelse, familieliv og lederrollen, og undersøkelsen slo hull på gamle myter.

- En myte vi ble kvitt er at det er umulig å kombinere jobb og barn. Flere trives med den såkalte "tidsklemma", og kvinnene i lederposisjoner trivdes godt i rollene sine, forteller hun.

Gode rollemodeller

Hun mener det er viktig å løfte fram rollemodeller.

- Ta Jorunn Gislefoss på GE Healthcare, eller den nye leder på Saint-Gobain, Hilde Brunvand Nordvik. Det er viktig å løfte fram disse kvinnelige lederne, slik at andre ser mulighetene, mener Eide.

 

Jan-Erik Narvesen, HR-direktør i Hennig-Olsen Is, en bedrift som har fått skryt i fersk rapport for sitt mangfoldsarbeide, trekker fram viktigheten av å få de mannlige bedriftslederne på banen.

- De burde vært på arrangementet her, og de trenger å vise engasjement. Dette er en viktig sak, både når det gjelder omdømmebygging, men også lønnsomhet, sier Narvesen.

Joseph Salomonsen, seniorrådgiver i IMDI, sier bedriftsledere og næringslivet må belage seg på at det tar tid.

- De burde vært på arrangementet her, og de trenger å vise engasjement. Dette er en viktig sak, både når det gjelder omdømmebygging, men også lønnsomhet, sier Narvesen.

- Dette er ikke gjort over natten. Her må man investere tid og ressurser, og akseptere at det er langsiktig arbeid. Man ser ikke nødvendigvis gevinsten med en gang, men det er en langsiktig investering. Og dette handler om å rigge seg for framtiden. Bedriften som ikke ser verdien av mangfold da, de vil havne helt i bakleksa, påpekte Salomonsen.

Furre setter krav

[caption id="attachment_5741" align="alignnone" width="341"]Kristiansands-ordfører Harald Furre Kristiansands-ordfører Harald Furre[/caption]

Ordfører Harald Furre (H) avsluttet hele arrangementet med å si at Kristiansand kommune ønsker å sette som innkjøpskrav til bedriftene at de nå satser og jobber med likestilling.

- Jeg foreslår at Kristiansand kommune bruker sin innkjøpsmakt for å tvinge fram bedre likestilling. Sørlandet er fremdeles en likestillingssinke. Nå må vi bruke ordentlige verktøy for å gjøre noe med problemet, uttalte Furre, som understreket det samme poenget til Fædrelandsvennen torsdag.
facebook