- Bra at kontantstøtten kom raskt på plass
– Dette er veldig bra. Men vi må høre med spesielt mindre medlemsbedrifter hvordan dette slår ut, særlig egenandelen på 10.000 kr. Svært mange har mistet all omsetning selv om staten ikke har bedt dem om å stenge. Og disse har allerede en reduksjon i refusjon målt mot de som måtte stenge, sier næringspolitisk leder, Roar Osmundsen.
Han er glad ordningen kom så raskt på plass.
– Den kommer til rett tid. Våre tall viser at nesten 80 prosent av medlemmene tydelig merker koronakrisen. Svært mange sliter med å betale regningene, der 18 prosent ikke har penger til å betale regningene neste 3 ukene. Ytterligere 23 prosent sliter hvis situasjonen varer over 4 uker.
Det er såkalte unngåelige, faste kostnader som man kan søke om dekning av: leie av lokale, lys og varme, vann og avløp, forsikring, leie av utstyr og transportmidler, samt netto rentekostnader. Departementet vil i forskrift gi nærmere bestemmelser om hva som vil regnes som uunngåelige faste kostnader.
Slik blir ordningen
Kompensasjonsordningen vil omfatte bedrifter som har minst 30 prosent omsetningsfall sammenlignet med samme måned året før. For mars vil satsen være 20 prosent, siden de strenge smittevernstiltakene ble innført først 12. mars.
Ordningen vil i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai, og utbetalingene vil skje etterskuddsvis basert på faktisk omsetning i de aktuelle månedene.
Det legges opp til en todelt modell for beregning av kompensasjon, fremgår det av en pressemelding på regjeringen.no.
- Foretak som er pålagt å stenge ned av staten, vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader per måned. Beregnet slik:
Reduksjon i omsetning x uunngåelige faste kostnader x justeringsfaktor på 90 prosent - Bedriftene som ikke er pålagt å stenge, men likevel opplever reduksjon i omsetning på 30 prosent eller mer (20 prosent i mars), vil få kompensasjon beregnet slik:
Reduksjon i omsetning x (unngåelige faste kostnader – egenandel på 10 000 kroner) x justeringsfaktor på 80 prosent
Minstegrensen for å få utbetalt kompensasjon er 5 000 kroner. Den øvre grensen for støtte per foretak blir 30 millioner kroner per måned og at det settes en høyere maksgrense for konserner, forutsatt at en slik løsning kan godkjennes av ESA. Regjeringen vil foreslå at vi kommer tilbake til de endelige grensene i en egen forskrift.
– Justeringsfaktoren på henholdsvis 90 prosent og 80 prosent er et tydelig signal til huseiere, gårdeiere og andre som innkrever kostnadene fra bedriftene om at disse også må ta en del av regningen, sier finansminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.
– Det vil være behov for justeringer, og heldigvis er politikerne lydhøre for korrigeringer. Men det er riktig at regjeringen prioriterte tempo fremfor milimeterrettferdighet, avslutter Osmundsen.
Slik søker man
Ordningen vil bli forvaltet av Skatteetaten. Søknadsprosessen vil i stor grad være automatisert gjennom en digital tjeneste, som utvikles i samarbeid med Finans Norge. Foretakene rapporterer selv inn omsetning for måneden det søkes for, omsetning i samme måned året før og uunngåelige faste kostnader. Den digitale tjenesten vil ha et innebygd kontrollsystem for å verifisere søker og beløpet det søkes om, opp mot ulike registerdata og kryssjekker. Dersom alle kriteriene er oppfylt, vil det fattes et vedtak i systemet og utbetalingen vil skje automatisk. Det vil også være en ordning med manuell behandling for berettigede søknader som ikke kommer igjennom den automatiske rutinen.
– Vi har lagt vekt på at ordningen skal være enkel og at kompensasjonen for mars skal kunne komme på bedriftenes konto allerede i april. Vi vet at dette haster for mange, sier finansministeren.