- At vi får det til å rulle er viktig for bygda
Familiebedrift
Han er tredje generasjon til å drive verkstedet, som ble startet av bestefaren og brødrene i 1930.
– På den tida var det snekkerverksted i hver eneste bygd oppover dalen, og bestefar satset på produksjon av dører, vinduer og trapper. Like før krigen dro han til Oslo, og fikk en stor kontrakt som gikk ut på å lage høvelbenker til skoleverket. Dette ble god butikk, forteller barnebarnet.
Fra dører og vinduer gikk altså produksjonen via høvelbenker til kjøkken, som er det Hamran er mest kjent for i dag. De svært populære kjøkkenløsningene får stadig mer oppmerksomhet, og landets interiørmagasiner trekker med jevne mellomrom frem designet. Kvalitet, og det at produksjonen skjer lokalt på Snartemo, er noe Hamran er opptatt av.
– For oss er det viktig å være et snekkerverksted, ikke en fabrikk. Det har vært både oppturer og nedturer, og etter finanskrisen i 2008 måtte vi velge om vi ville satse på den nisjen som heter skreddersøm, eller fortsette som et standardverksted. Vi valgte skreddersøm, og Hamran har nå et svært godt merkenavn i markedet. Det er gøy for en liten bedrift fra indre Agder, smiler han.
[caption id="attachment_18250" align="alignnone" width="800"] Fayez Jouzeph Khachok har nettopp tatt svennebrev som møbelsnekker, en kompetanse som er svært viktig for Hamran.[/caption]
Kreativitet
I dag har Hamran 35 ansatte, og i arbeidsstokken finnes både interiørarkitekter, montører og møbelsnekkere. De aller fleste i produksjonen har svennebrev innenfor møbel- og snekkerbransjen. Når denne artikkelen går i trykken har koronaviruset herjet i Norge i litt over en måned. Foreløpig er produksjonen fremdeles i gang på verkstedet, og eieren krysser fingrene for fremtiden.
– I krisesituasjoner settes kreativiteten i sving. Hvordan skal vi komme oss gjennom dette? Hvordan kan vi forberede oss bedre for fremtiden? Hvilken retning skal vi gå i? Alt dette er spørsmål vi prøver å finne svar på, og tidligere kriser har gitt oss en del erfaring.
Endringsvilje
Hamran fortsetter:
– Vi har gjort mange tabber opp gjennom årene. Den største var nok da vi starta et studio i Egersund, i dag skjønner jeg ikke hva vi tenkte på. Det fungerte ikke. Men hvis man begir seg ut på noe og ser at man har tatt feil valg, så handler det om å stoppe opp, revurdere og endre. De siste årene har vi hatt mange prosjekter gående samtidig, som har krevd mye energi, kapital og kompetanse. I 2018 gikk vi på en liten smell, forteller han.
Etter 88 år med positive tall, ble de røde i 2018-regnskapet.
– Akkurat det er ganske interessant, vi følte alt gikk greit og at vi hadde medvind. Vi gjorde så mye på en gang at kostnaden ble større enn inntekten. Da var det krisestemning, og vi måtte sette oss ned. Alle ansatte ble enige om at dette skulle vi klare sammen, og alle mobiliserte. Vi kaller det for «vendepunktet 2018», sier Hamran, og forteller at de har brukt denne erfaringen også under koronakrisen.
– Vi har snakket om dette de siste ukene. Vi lærte mye, og alt ble bedre etterpå. Så nå prøver vi å handle klokt, og gjøre det vi kan for å være godt rustet når vi er tilbake.
Det har vært oppturer og nedturer. Trond Hamran
Under
Bedriften har flere vendepunkt å se tilbake på, blant annet da de valgte å satse i Oslo i 2017. De leverer aller mest til privatmarkedet, og har tidligere hatt flest kunder i Agder og Rogaland.
– I dag er 60 prosent av det vi leverer til Østlandsområdet. Vi har lagt ned enormt mye innsats for å lykkes i hovedstaden, forteller Hamran.
Etter et år i Oslo fikk han telefon fra brødrene Stig og Gaute Ubostad, som lurte på om han ville være med på deres nye prosjekt: Den undersjøiske gourmetrestauranten Under.
– At vi fikk innrede Under løftet oss enda mer, og har vært med på å bygge opp og forsterke merkevaren Hamran.
Samarbeidsprosjekt
Restauranteierne ville gjerne innrede med trematerialer, og det lokale snekkerverkstedet tok oppgaven på alvor.
[caption id="attachment_18251" align="alignleft" width="800"] Den undersjøiske restauranten Under på Lindesnes.[/caption]
– Vi foreslo å innrede hele restauranten med norsk eik. Dette viste seg å bli svært kostbart, og sammen med Under og arkitektfirmaet Snøhetta gikk vi til Innovasjon Norge for å få en innovasjonskontrakt. Det fikk vi. Prosjektet gikk ut på å bruke råvarer fra Sørlandet, forteller Hamran.
Å innrede en hel restaurant i eik krever mye tømmer, og Hamran reiste landsdelen rundt for å få nok.
– Jeg trengte tre trailere med tømmer, så jeg reiste rundt til skogeiere på hele Sørlandet: Lillesand, Songdalen, Vennesla, Spangereid og mange flere. Jeg fikk de til å hugge eik vi kunne bruke i restauranten, og det var et veldig gøy prosjekt.
Innvendig er Under kledd av norsk eik, i tillegg til at vi sammen med Snøhetta var med å utvikle en møbelkolleksjon med det verdenskjente arkitetbyrået. Alt produseres på Hamran i sørlandsk eik.
Jubilant
I år fyller snekkerverkstedet 90 år, og Trond Hamran har store planer for jubilanten.
– Vi har et mål om at vi skal bli eksportbedrift en gang. Hvis vi fortsetter å være gode på kvalitet så er det absolutt muligheter i det markedet.
Han avslutter:
– Vi er en stor bedrift i en liten bygd, og at vi utvikler oss videre og får det til å rulle er viktig for bygda. Det gir motivasjon, men det kan også tynge fra tid til annen. At de ansatte synes det er gøy å jobbe i Hamran, gir meg mye. Hvis de ikke hadde syntes det så hadde jeg gitt opp for lenge siden.
FAKTA: Hamran Snekkerverksted
Adresse: Lygnaveien 823, Snartemo
Nettside: hamran.no
Etablert: 1930
Ansatte: 35
Daglig leder: Trond Hamran